Política

Una revolta partidista ajorna la formació del nou govern a Israel

Membres del Likud descontents amb el repartiment de càrrecs de Netanyahu amenacen de boicotejar la presa de possessió

El soci de coalició Gantz s’assabenta per la premsa de l’ajornament fins diumenge vinent

Boicot a les files del Likud. Tot estava a punt perquè el Parlament israelià celebrés ahir la possessió del nou govern, que feia sortir el país d’un bloqueig polític de 18 mesos. Ara bé, alguns membres del partit descontents amb la forma en què Benjamin Netanyahu ha repartit els càrrecs governamentals van amenaçar d’impedir la cerimònia, que s’ha posposat fins diumenge vinent.

La coalició liderada per Benjamin Netanyahu (Likud) i Benny Gantz (Blau i Blanc) havia de prendre possessió una setmana després que el líder del Likud rebés l’aval del Tribunal Suprem per impulsar un nou executiu, malgrat estar investigat per corrupció. Netanyahu hauria iniciat oficialment ahir el seu cinquè mandat com a primer ministre, més d’una dècada en el càrrec. L’acord de govern preveu que Bibi lideri el país fins al 14 de novembre del 2021, quan Gantz l’hauria de substituir a la cadira de primer ministre.

La premsa local qualifica l’escena de rebel·lió, i assegura que alguns parlamentaris del Likud estaven molestos per no haver rebut cap ministeri. Concretament, Miri Regev i Gila Gamliel, que sí que n’havien rebut, estarien també empipades amb l’adjudicació de cadires. Benny Gantz hauria sabut la intenció de Netanyahu de posposar la presa de possessió a través de la premsa, i podria veure amb preocupació el temps afegit que guanya el Likud per incorporar al govern el partit ultranacionalista i religiós Yamina, però Naftali Bennett, el líder del partit, va afanyar-se a desmentir aquesta possibilitat. El ministre de Defensa en funcions va acusar de nou Netanyahu d’incomplir la promesa d’annexionar-se Cisjordània i d’abandonar les idees sionistes.

L’executiu arribava deu setmanes després que el país fes les terceres eleccions consecutives sense un resultat clar. S’espera que l’acord de govern, que preveu entre 32 i 36 ministeris, adjudiqui les carteres de Finances, Salut, i probablement la presidència, a Netanyahu. A més del Ministeri de Defensa, que Gantz gestionarà fins que faci el salt a la cadira de primer ministre, Blau i Blanc controlarà les carteres d’Afers Estrangers i Justícia. Per part dels grups ultraortodoxos, s’apuntarien Habitatge i Interior.

La presa de possessió ja s’havia ajornat un dia perquè Netanyahu i Gantz es poguessin reunir amb Mike Pompeo, secretari d’Estat dels Estats Units, que va fer una visita llampec de 12 hores a Israel aquest dimecres passat. L’estatunidenc va assegurar que en la reunió es pretenia discutir l’amenaça que suposa l’Iran, però va afirmar que el govern israelià té “el dret i l’obligació” de decidir per ell mateix si vol annexionar-se la palestina Cisjordània i quan vol fer-ho.

LES FRASES

El govern s’estava formant d’una manera en què ja estava trencat
Yair Lapid
LÍDER DE L’OPOSICIÓ
Netanyahu s’ha rendit i ha abandonat el sionisme i les persones que li són fidels
Naftali Bennett
LÍDER DE YAMINA I MINISTRE DE DEFENSA EN FUNCIONS

Possible esclat de violència

Ahir era l’aniversari de la fundació de l’Estat d’Israel, l’any 1948, que va seguit del dia en què els palestins commemoren els temps en què l’Estat jueu els va desposseir de les seves terres. Els dies propers a aquestes dates, assenyala la premsa israeliana, sovint van acompanyats d’un augment dels atacs que ciutadans palestins perpetren contra cossos de seguretat israelians.

Aquest dimarts, un soldat israelià va morir per l’impacte d’una pedrada al cap a Yabed; dimecres, un adolescent palestí va morir per un tret que li va disparar un soldat israelià al camp de refugiats d’Al-Fawwar; ahir, un conductor palestí va morir tirotejat després que, suposadament, envestís amb un vehicle un grup de soldats i en ferís un. Els cossos de seguretat israelians han advertit d’un possible esclat de violència per part dels palestins si el govern que ahir s’havia de formar impulsa l’annexió de Cisjordània, tal com té previst a partir de juliol. Mentrestant, i malgrat el suport dels Estats Units per fer aquest moviment, altres estats com el Regne Unit, França, Egipte, Jordània i els països del Golf hi han mostrat la seva oposició, tot i que amb diferents nivells de determinació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Tarifa plana, la resposta del govern de Pineda a la pujada del 25% de l’IBI

PINEDA DE MAR
política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts