Política

Presos polítics

La fiscalia recorre l’aval al 100.2 de Forcadell per fer voluntariat i tenir cura de la seva mare

El ministeri públic no veu prou justificada l’aplicació d’aquesta mesura “excepcional”

Considera que, en haver estat condemnada per sedició, l’activitat hauria de tenir com a finalitat ensenyar-li a “respectar la llei”

La fiscalia de Lleida ha recorregut davant el jutjat de vigilància penitenciària contra l’aval a aplicar a l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, l’article 100.2 del reglament penitenciari perquè pugui sortir de la presó a fer voluntariat i tenir cura de la seva mare.

El jutjat de Vigilància Penitenciària de Lleida va avalar aquest dimarts que Forcadell pogués sortir de permís per fer tasques de voluntariat i cuidar la seva mare a través de l’aplicació de l’article 100.2. Argumentava que l’expresidenta del Parlament de Catalunya ha acceptat “no només els fets, sinó l’error i l’equivocació en la via, mitjans i forma utilitzats per assolir l’objectiu de la independència de l’Estat de forma unilateral”. La interlocutòria afegia que Forcadell “reconeix el delicte sense desviacions, ha fet un anàlisi funcional i crític de la seva conducta delictiva” i “ha abandonat la vida política”. Per això conclou que en el seu cas està “suficientment justificada una flexibilització del règim ordinari”.

Però la fiscalia de Lleida, encarregada del recurs perquè el centre Mas d’Enric de Tarragona depèn del jutjat de Vigilància Penitenciària de Lleida, discrepa de la decisió d’aquest jutjat. En el seu escrit assenyala que l’aplicació del 100.2 és “excepcional” i que s’ha de fonamentar en un “programa específic” de tractament “que no es pugui dur a terme de cap altra manera”. Segons el seu judici, perquè aquesta activitat social es pugui considerar part del tractament cal especificar perquè influirà positivament en les seves mancances, tenint en compte que ja ha dut a terme una activitat similar amb les internes dins del centre penitenciari. Per tant, no s’explica perquè aquests dèficits no els pot treballar dins la presó.

A més, recorda que Forcadell no ha complert ni una quarta part de la pena, que s’assoliria el 2 de febrer de 2021, i que “no existeix cap relació entre el delicte comès i la realització de l’activitat sociofamiliar”. Diu que aquest règim es dona per fer possible la reeducació i la reinserció social i que Forcadell, a més d’estar “totalment inserida a la societat”, en haver estat condemnada per sedició, el programa hauria de tenir com a finalitat ensenyar al penat a “respectar la llei”.

Pel que fa a la cura de la seva mare, la fiscalia no entén tampoc cap relació amb el delicte ni quin efecte pot tenir en el tractament de Forcadell. El ministeri públic considera que aquesta decisió suposa una trencament del principi d’igualtat amb altres internes i no justifica que no hi hagi altres familiars que puguin fer aquest acompanyament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Desenes de morts en un nou atac israelià a Rafah, al sud de la franja de Gaza

BARCELONA
política

Illa promet “col·laboració i lleialtat mútua” entre Estat i Generalitat

barcelona
política

Puigdemont avisa que Catalunya no pot ser el “flotador” del PSOE

barcelona
FIGUERES

Concentració antimonàrquica davant la Fundació Gala-Dalí

FIGUERES
COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA
ORIENT MITJÀ

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro