Política

En directe

Congrés dels Diputats

Sánchez tria Cs de nou i ofèn ERC

S’empassa el desig dels 30 dies pel vet d’Arrimadas i aprova una pròrroga de 15 dies, fins al 7 de juny

Podria no ser l’última

Rufián salva la taula, però parteix del no i es guarda l’as de l’abstenció si el president posa fi al comandament únic

Rufián farà el seu discurs més dur per instar Sánchez a triar quin aliat vol

Cap legislatura ha viscut sota un fil comunicatiu tan anòmal com el que va de la presó de Lledoners a La Moncloa, i a vegades un ultimàtum com el d’Oriol Junqueras des de la cel·la en forma de cru dilema al president espanyol –“ha de decidir si es llança als braços de Ciutadans o si vol mantenir les majories de la investidura”– no té justificant de recepció ni resposta fins passats uns dies. Davant l’abisme de salvar la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma que venç el 24 de maig, Sánchez responia ahir al dilema de Junqueras firmant un nou acord preferent amb Inés Arrimadas, que fa valer el pes de Cs com a frontissa i imposa oblidar el pla de trenta dies –res del 5 de juliol ni del 28 de juny– i conformar-se amb una pròrroga de només quinze dies, fins al 7 de juny. Si bé Sánchez salvarà la votació gràcies de nou a Cs i el PNB, Arrimadas incendia la relació PSOE-ERC: pel fet d’anunciar l’acord quan republicans i socialistes negociaven i pel fet de vantar-se d’enterrar la taula de governs. “Cap taula amb ERC ni amb separatistes”, lloava Cs. Tot i que la portaveu María Jesús Montero i el ministre Salvador Illa van apagar el foc avisant que la taula és viva, la tria per segona vegada en quinze dies de Cs ofèn ERC, que parteix del no i que es guarda l’as de l’abstenció per si Sánchez accepta la fi del comandament únic.

Amb el sí de la nova majoria antinatura que aplega la dreta espanyolista de Cs i la dreta basca del PNB –descomptat des que Iñigo Urkullu sap que tindrà les eleccions basques el dia que volia, el 12 de juliol–, Sánchez s’assegura avui en el ple del Congrés una majoria de 178 vots a favor calcada a la que li va salvar la quarta pròrroga ara fa quinze dies i avisa que podria no ser l’última. Però tindrà més vots en contra que mai: amb el no segur del PP –s’hi estrena avui tot i avalar tres pròrrogues i abstenir-se en la quarta–, Vox, JxCat i la CUP, hi ha 151 nos. I s’hi podrien afegir ERC (13), EH Bildu (5) i el BNG (1), així que el marge de Sánchez per salvar la votació seria de cinc vots.

Posar data a la taula

En l’última carta de reclamacions a Sánchez, ERC, que també imposa el límit de quinze dies, exigeix la fi del comandament únic i que la Generalitat piloti el desconfinament, reformar la llei de salut pública per no recórrer més a l’alarma, tenir un permís retribuït a pares i mares pel repte de conciliar, augmentar el marge dels ajuntaments per destinar el superàvit a la crisi de la Covid-19 i, en últim terme, “desconfinar la taula de negociació” entre governs i fixar-ne la data. Mentre espera la resposta de Sánchez als precs, el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha preparat el discurs més dur fins ara amb el govern per instar-lo a triar quin aliat vol per navegar per la legislatura. Ahir va tocar de nou a Rufián i a la portaveu Adriana Lastra cicatritzar la ferida de l’ofensa de tornar a prioritzar Cs.

Per no agreujar-ho encara més, la ministra portaveu María Jesús Montero desmentia Cs. “Del que Cs ha plantejat, tot són qüestions econòmiques, relatives als ERTO, als ajornaments tributaris, al cessament d’activitat..., i que el juliol sigui un mes hàbil al Congrés. No em consta cap altra qüestió”, rebatia Montero. Illa, al seu torn, va invocar el compromís de Sánchez de reactivar la taula quan expiri l’alarma. Amb Arrimadas en l’avantsala de la maternitat, era Edmundo Bal qui presumia de reconduir Sánchez. “Qualsevol concessió als nacionalistes és incompatible. Una via o l’altra. És inadmissible que amb la ciutadania amb por per la salut i la feina es posi sobre la taula una cosa com la taula de negociació, que és la taula de la vergonya”, avisa Bal. Qui no avala l’auxili a Sánchez és Marcos de Quinto, fitxat per Albert Rivera de Coca-Cola, que deixarà avui l’escó de Cs.

Qui no té Cs com a opció preferida és el vicepresident Pablo Iglesias, que es resigna a la realpolitik i lloa el gest de Cs. “Jo soc d’esquerres i per fer polítiques socials i per afrontar una situació de crisi econòmica i social em sento més a gust amb una formació d’esquerres com ERC. Però també valoro positivament que una formació de dretes com Ciutadans estigui actuant de manera més civilitzada que el PP i ens recordi que hi hauria una altra dreta possible i que en moments d’excepcionalitat pot arribar a acords amb el govern”, assenyalava Iglesias. Per Jaume Asens (Podem), però, “cal reforçar el bloc històric de la investidura”.

LES FRASES

Tot el que Cs ens planteja són qüestions econòmiques i que el juliol sigui hàbil al Congrés, res més
María Jesús Montero
ministra portaveu
Amb ERC estic més a gust, però valoro Cs pel fet de ser més civilitzat que el PP. Una altra dreta és possible
Pablo Iglesias
vicepresident espanyol

CIS: el PSOE es manté, el PP baixa i Cs puja

El PSOE es mantindria amb un 31,1% en estimació de vot i perdria només una dècima, mentre que el PP baixaria en vuit dècimes si hi hagués eleccions, segons l’últim baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), elaborat del 4 al 13 de maig. Així doncs, la diferència entre el PSOE i el PP s’ampliaria lleugerament, fins als 10,8 punts, respecte al baròmetre de l’abril. Unides Podem cauria mig punt, però tot i així passaria al davant de Vox, que retrocediria 1,7. Cs és el gran beneficiat: pujaria 2,9 punts. En canvi, ERC i JxCat baixarien lleugerament, 4 dècimes i 2, respectivament, mentre que la CUP pujaria una dècima.

Pel que fa als maldecaps dels ciutadans, la incertesa per la pandèmia retrocedeix i se situa en el tercer lloc, mentre que l’atur i la crisi econòmica que venen provocades per la Covid-19 se situen en el primer i el segon lloc de les seves preocupacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona