Política

En directe

Congrés dels Diputats

Sánchez assegura que les autonomies recuperaran la seva “capacitat de decisió”

El president del govern espanyol apel·la a la “unitat d’acció” i defensa el comandament únic en Sanitat per evitar “desordres i divisió”

El líder socialista anuncia la reforma de cinc lleis per governar la desescalada quan s’aixequi l’estat d’alarma

  • Pedro Sánchez, president del govern espanyol, en el Congrés dels Diputats EFE.
  • VÍDEO: Ple Congrés: 5a pròrroga estat d'alarma

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que les comunitats autònomes aniran recuperant la seva “capacitat de decisió” durant el procés de desescalada .

Ara bé, també ha volgut subratllar que “mai han perdut la seva corresponsabilitat ” en l’exercici de les seves competències quan s’ha activat l’estat d’alarma.

El líder socialista -que ha comparegut aquest dimecres en el ple del Congrés dels Diputats per sol·licitar la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma “per quinze dies més”- ha indicat que en cap moment “ha substituït les autoritats ordinàries en la gestió dels seus serveis”. I ha afegit: “només s’han vist reforçats en la seva coordinació” en matèria de salut pública, ordre públic i mobilitat.

Així doncs, el president del govern espanyol ha demanat “disculpes” pels errors del seu executiu en la gestió de la crisi, però ha apel·lat a la “unitat d’acció” per engegar polítiques que combatin la crisi i ha defensat el comandament únic per evitar -ha dit- “desordres i divisió”.

“La unitat ha salvat milers de vides, i ara necessitem estendre-la a nivell econòmic, polític i social”, ha sentenciat. En aquest marc ha advertit que la desescalada “no és una competició entre territoris”.

Sánchez ha comparegut al Congrés sense disposar encara d’una majoria assegurada per fer prosperar la pròrroga de l’estat d’alarma fins el 7 de juny. El president espanyol ha lligat els vots de Cs, -amb qui va assolir dimarts un acord per prorrogar només l’estat d’alarma 10 dies- però necessita almenys el vot del PNB per no haver de dependre de les negociacions amb ERC.

“Ningú té dret a malgastar el que hem aconseguit entre tots”

En un discurs de poc més d’una hora, el president espanyol ha defensat la nova pròrroga perquè “és el poble espanyol el qui ha fet retrocedir el virus” i “ningú té dret a malgastar el que hem aconseguit entre tots en aquestes setmanes de confinament”.

Segons Sánchez, “l’estat d’alarma ha funcionat i la desescalada està funcionant” i només es pot combatre possibles rebrots del virus des de la “col·laboració, la solidaritat i la lleialtat institucional”.

“La crispació política s’ha demostrat inútil”

Pedro Sánchez ha criticat les forces de la dreta que votaran en contra de la pròrroga. “Encara no és el moment d’aixecar l’estat d’alarma” perquè les lleis ordinàries “estan pensades per situacions ordinàries i tenen buits impossibles de cobrir que només entorpirien el procés jurídic, desviarien energies i enredarien la coordinació entre administracions”.

En canvi, ha anunciat que pensa negociar la modificació de diverses lleis quan s’aixequi l’estat d’alarma. Són, ha dit, “reformes necessàries i molt concretes” per gestionar la pandèmia.

Es tracta de la llei general de sanitat, la llei de cohesió i qualitat del sistema de salut i la llei general de salut pública, a més de la llei de Seguretat Nacional, que aborda entre altres les situacions de pandèmies i epidèmies.

Sánchez també ha advertit que a hores d’ara “seria una irresponsabilitat extraordinària restablir plenament la normalitat en el dret de reunió i esdeveniments com concerts i manifestacions, perquè “si hem arribat tots a la conclusió que alguns d’aquestes esdeveniments poden propagar el virus, no sembla que sigui sensat permetre la celebració sense límits d’aquest tipus de manifestacions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona