Política

Mascaretes, a menys de dos metres llevat dels esportistes

Avui entra en vigor l’obligatorietat de tapar-se boca i nas en l’espai públic si no es pot mantenir la distància de seguretat

Es posaran multes si no s’atén el requeriment de la policia de posar-se-les o enretirar-se

Primer deien que no calien, coincidint amb la dificultat global d’adquirir-les; després, que eren recomanables. Finalment, el BOE va confirmar ahir que les mascaretes, en la desena setmana de confinament, passen a ser obligatòries a partir d’avui al carrer en cas que no es pugui mantenir una distància de dos metres amb el proïsme. El president de la Generalitat, Quim Torra, en reclamava l’obligatorietat almenys des de principis d’abril.

El director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, va convidar tothom a portar-la encara que sigui a la butxaca quan surti de casa perquè quan es trobi amb una situació en què calgui utilitzar-la se la posi.

L’ordre diu que l’hauran de fer servir els majors de 6 anys –tot i que la recomana per als nens d’entre tres i cinc anys– tant en interiors, inclosos els transports públics, com en exteriors, llevat que es pugui mantenir el mínim de dos metres o que es pertanyi a un col·lectiu que presenti algun tipus de dificultat respiratòria. També n’estan exemptes les persones que tinguin motius de salut justificats o els que per una situació de discapacitat o dependència presentin alteracions de conducta que ho facin inviable.

El text allibera de les mascaretes “en el desenvolupament d’activitats que resultin incompatibles, tals com la ingesta d’aliments i begudes”, i en les que, “per la pròpia naturalesa”, no es puguin portar o si existeix una causa de força major o situació de necessitat. És a dir, per fer esport no calen. Simón va parlar específicament de corredors, ciclistes i patinadors, a qui va instar a portar-ne a sobre per si calen en algun moment. En qualsevol cas, el director d’emergències va apel·lar a la responsabilitat individual.Tot això, si no hi ha canvis, durarà com a mínim fins que acabi l’estat d’alarma.

Pel que fa al règim sancionador, el BOE d’ahir no parlava de multes, però segons el Ministeri de Sanitat, el que estableix l’article 20 del decret d’alarma és que “l’incompliment serà sancionat d’acord amb les lleis”.

“Funció pedagògica”

El Ministeri de l’Interior va concretar que durant els primers dies els cossos i forces de seguretat de l’Estat “potenciaran la funció pedagògica“ i requeriran que el ciutadà en qüestió se la posi o es retiri en una zona on sigui possible mantenir la distància de seguretat. Si l’incompliment es produeix en espais tancats d’ús públic demanaran a la persona que en surti. I si no fa cas, es procedirà a efectuar una proposta de sanció per la via de la llei de protecció de la seguretat ciutadana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona