Política

RUBÉN GUIJARRO

REGIDOR DEL PSC A BADALONA

“Un govern de progrés era la millor opció”

“Pel bé de Badalona cal deixar enrere temps passats. I per assolir-ho, potser hi ajudarien nous lideratges”

“Remoure tot això no ens ajuda gaire”

La velocitat de vertigen a què viatja l’actualitat pot fer pensar que ja ha passat un món, però tot just fa deu dies que Badalona va canviar d’alcalde. El que va ser candidat del PSC, Rubén Guijarro, reflexiona sobre aquest escenari.

Per què no va ser possible que les esquerres fessin un pacte de govern?
Hi havia una majoria de 16 regidors progressistes amb voluntat de fer un govern que apliqués polítiques d’aquest caràcter a la ciutat, i més tenint en compte la crisi sanitària, social i econòmica que tenim a sobre. Però a l’hora de rubricar aquest acord, hi va haver quatre regidors de Guanyem que no el van voler signar.
L’argument que hem sentit és que vostès van eliminar, a última hora, una clàusula per sotmetre l’acord a votació de l’assemblea de Guanyem. Per què es va suprimir aquest punt?
Es parla molt de clàusules i no clàusules, però remoure tot això, ara mateix, no sé si ens ajuda gaire a tots plegats. Perquè un dia va ser una clàusula i un altre va ser el temps de compartir l’alcaldia, quan, al cap i a la fi, si hi ha una voluntat d’acord, tots ens hi posem. Perquè cal recordar que aquest acord no era, només, amb el PSC, ja que el van rubricar 12 regidors de quatre formacions diferents.
Veient com va acabar tot, amb intervencions posteriors al ple repartint-se les culpes els uns als altres, si haguessin arribat a una entesa n’hauria sortit un govern cohesionat?
Per a la ciutat era la millor opció, tenint en compte el moment que vivim. Els governs de coalició sempre són complicats, però són molt més enriquidors i representen més població. Hauria estat un bon govern.
Insisteixo. Hauria estat estable, però?
I per què no? Jo crec que hauria estat sòlid i amb una majoria àmplia de 16 regidors. I a Badalona fa molts anys que això no passa.
Aquests dies s’ha dit que el desacord entre les esquerres obeeix a les males relacions que hi ha entre el PSC i l’antic PSUC des del 1983. És així?
A vegades es parla de coses i situacions de quan jo pràcticament ni havia nascut. El PSC i altres partits d’esquerres vam propugnar que el que cal a Badalona és foc nou, amb nous lideratges i una bona entesa entre els grups progressistes. Nosaltres tenim una bona relació amb els comuns, ERC o JxCat. I amb Guanyem, l’hem de refer entre tots. Segurament la relació que ha quedat més malmesa és entre Guanyem i la resta de formacions. Recompondre la confiança i teixir les complicitats necessàries és, ara, un dels reptes que tenim.
Si calen nous lideratges, es pot deduir que per recosir la ferida amb Guanyem caldria que Dolors Sabater dimitís?
Cal intentar sumar sempre i mirar perquè hi hagi una bona entesa. El que jo no faré és ficar-me amb què han de fer persones que no són del meu partit. Ara bé, pel bé de la ciutat sí que crec que cal deixar enrere temps passats. I per assolir-ho, potser hi ajudarien nous lideratges i maneres de fer.
La qüestió de fons, potser, és que en una ciutat de l’anomenat cinturó roig hi guanya el PP i no les esquerres. Per què és així?
Sobre això cal una reflexió conjunta, de quines polítiques hem fet i quines relacions hem tingut amb els ciutadans quan hem governat. I d’aquesta reflexió haurà de venir un projecte sòlid per part de les forces d’esquerres. No només cal recuperar la confiança entre nosaltres, sinó també la dels veïns. I des del PSC això ja ho vam treballar quan érem al govern, i a ningú se li escapa que vam pujar més de 8.000 vots en les municipals.
Per dir-ho ras i curt, no creu que hi ha García Albiol per anys a Badalona?
La nostra voluntat és que Badalona tingui polítiques progressistes liderades pel PSC i que, de fet, ja s’estaven implementant però que s’han vist interrompudes per un incident aïllat i reprovable de l’antic alcalde. Però nosaltres estàvem treballant des del govern i teníem projecte.

k

L’entrevista sencera a www.elpuntavui.cat
L’aprovació del pressupost mesurarà la capacitat d’arribar a acords amb Albiol?
La responsabilitat és de qui governa, i haurem de veure la seva predisposició per fer acords. Nosaltres, quan vam estar al govern, vam ser capaços d’arribar a enteses importants amb altres partits i ara caldrà veure què fa en aquest sentit el PP.
Es veu candidat el 2023?
El PSC és, actualment, la primera força de l’oposició i en els propers anys té molt a dir sobre les polítiques que caldrà fer a Badalona. I, dit això, estic a disposició dels meus companys i companyes. Vaig tenir el gran honor que em triessin candidat a la investidura, i segueixo amb el repte de seguir liderant el projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona