Política

La Xina ultima un pla per al control total de Hong Kong

El Partit Comunista Xinès planeja imposar una nova llei de seguretat nacional sobre l’illa

Els activistes pro democràcia diuen que suposarà la fi del principi “un país, dos sistemes” que regeix l’antiga colònia britànica

El Partit Comunista Xinès té en perspectiva posar Hong Kong sota control directe de Pequín passats 23 anys de semiautonomia, després de la transferència de sobirania de l’illa per part del Regne Unit. Segons informen diverses fonts, responsables polítics xinesos estarien tractant d’implementar diversos plans per alterar l’estatus de l’illa basat en la doctrina “un país, dos sistemes”. Després d’intentar en els darrers anys erosionar les llibertats polítiques i el sistema jurídic independent de Hong Kong, el Partit Comunista Xinès està disposat a canviar la Llei Bàsica, la petita constitució de la ciutat, que estableix drets no previstos a la Xina continental, com el de llibertat de reunió i de premsa.

Aquest moviment podria suposar elevar encara més l’escalada de confrontació entre el gegant asiàtic i els EUA, després que el Ministeri d’Afers Estrangers xinès ha acusat Washington d’ingerència en els afers interns de l’antiga colònia britànica. El secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, va declarar dimecres que el recent tractament dels activistes prodemocràtics a Hong Kong fa més difícil valorar si el territori continua sent altament autònom de la Xina, requisit per la consideració especial que es dona a la ciutat sota la legislació nord-americana.

L’excusa

Mitjans locals de Hong Kong, com el diari South China Morning Post, també han informat aquest dijous que l’Assemblea Popular Nacional xinesa aprovarà la setmana vinent una proposta de legislació sobre seguretat nacional a Hong Kong, passant per damunt de la llei i de la presidenta de Hong Kong. Pels activistes prodemocràtics, la llei suposa la fi del principi “un país dos sistemes” i permetrà a les autoritats castigar tota la dissidència amb el pretext de la seguretat nacional. Aquesta nova proposta legislativa, que es podria introduir com a moció a la mateixa assemblea que comença avui, podria ser un punt d’inflexió per a la seva ciutat més lliure i internacional, cosa que podria provocar una revisió del seu estat especial a Washington i probablement provocarà més protestes a l’antiga colònia britànica.

Segons fonts properes als legisladors xinesos, aquesta nova normativa prohibiria les “activitats sedicioses encaminades a enderrocar el govern central”, els “actes terroristes” i la “interferència exterior en els assumptes de Hong Kong”, en referència a la política dels EUA. Pequín hauria perdut la paciència amb la capacitat de les institucions hongkongueses per aprovar una llei de seguretat nacional sobre la base del que està permès a la Llei Bàsica de l’antiga colònia britànica, la carta magna de la regió semiautònoma.

LES XIFRES

6,8
per cent
ha caigut l’economia xinesa en el primer trimestre de l’any.
2.057
participants
van participar en l’obertura de l’acte polític més important a la Xina.

Obre l’acte polític de l’any

La trobada anual de la Conferència Consultiva Política del Poble Xinès va donar el tret de sortida ahir amb la participació de 2.057 delegats, segons va informar la premsa oficial. La trobada s’allargarà fins dimecres que ve, coincidint amb la trobada anual de l’Assemblea Popular Nacional de la Xina, el Parlament xinès. Totes dues trobades són conegudes com “les dues reunions” i conformen l’esdeveniment polític més important de l’any. “Les dues reunions” haurien d’haver-se celebrat a partir del 5 de març, però les autoritats del país van decidir ajornar-ne la celebració com a mesura de precaució per la pandèmia de coronavirus originat a la ciutat xinesa de Wuhan. En la sessió inaugural de l’assemblea d’avui està previst que el primer ministre, Li Keqiang, anunciï la dada del creixement econòmic previst per a aquest any. L’economia xinesa ha tingut una caiguda del 6,8% durant el primer trimestre a causa de les restriccions imposades per la pandèmia. Un dels principals temes que també es debatran a tots dos espais serà l’atur causat per l’aturada de l’activitat econòmica, i que representa una amenaça per a l’estabilitat econòmica i social del gegant asiàtic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona