Política

Puigdemont insta a la lluita civil i diplomàtica i no veu via autonòmica

El president Puigdemont insta tot l’independentisme a posar-se d’acord en els errors i les fortaleses de l’octubre del 2017 per consensuar una estratègia basada en la societat civil, la “paradiplomàcia” i l’actuació a l’exterior i a l’interior del país per aconseguir la independència. Perquè, segons ell, “la política autonòmica té cada cop un recorregut més petit, més vigilat, i ni tan sols li podem demanar el que li demanàvem a l’anterior”. Ho va defensar ahir en l’espai Debats des del confinament, organitzat per Vilaweb i en què el president va respondre a les preguntes dels subscriptors del mitjà digital.

Puigdemont lamenta que l’independentisme encara no hagi fet una diagnosi conjunta de les “lliçons del 2017”, i deixa clar que, sense la unitat de les diverses forces, la independència no serà possible. Una unitat que deixa clar que no cal que sigui electoral però que sí que hauria de tenir una “direcció aliada” entre les diferents forces basada en el respecte i la lleialtat. En aquest sentit, Puigdemont planteja la paradoxa que podria suposar arribar a una majoria independentista amb el 60% dels vots i no saber què fer l’endemà perquè, adverteix, “l’Estat espanyol sempre té preparada una paret per a nosaltres”. Així, l’expresident a l’exili demana a les forces independentistes “honestedat intel·lectual i política” per reconèixer que l’autodeterminació no serà possible sense assumir que el diàleg amb l’Estat no la portarà.

Per Puigdemont, l’independentisme haurà de treballar mesos o anys per preparar-se per “saltar la paret”, i avisa que això no es podrà fer des del Parlament. Demana preparar-se per afrontar el dia en què, novament, l’Estat espanyol iniciarà una ofensiva econòmica, jurídica, financera, etc., contra qualsevol pas endavant de Catalunya: “Hem d’analitzar quines conseqüències jurídiques, socials, econòmiques suposa, per exemple, parar el país.” A més, considera essencial reforçar relacions “paradiplomàtiques” tenint en compte que oficialment els estats no donaran suport a la secessió.

Puigdemont aposta per una “agenda que va més enllà de la simple acció al Parlament”, i que se centra en la “societat civil, a treballar al marge de les institucions autonòmiques” i en la qual caldrà fer “algunes coses fora de Catalunya i altres a l’interior”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona