Política

El Consell de Ministres aprova definitivament la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma fins al 7 de juny

El govern espanyol fa l’últim tràmit després que el Congrés ho avalés amb el suport de Cs i PNB i l’abstenció de Bildu

El Consell de Ministres extraordinari d’aquest divendres ha aprovat la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma, fins al 7 de juny. Així, el govern espanyol ha fet l’últim tràmit per allargar-lo 15 dies més després que el Congrés dels Diputats ho aprovés al ple de dimecres amb el suport de Cs i PNB i l’abstenció d’EH Bildu. La cambra baixa va aprovar continuar amb aquest mecanisme però l’executiu de Pedro Sánchez va aconseguir encara menys suports que fa dues setmanes i més vots en contra que mai. El PP va passar al ‘no’ i ERC, JxCat i la CUP van mantenir el vot en contra.

La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha defensat que l’estat d’alarma “no és una opció política” o “capritxosa” sinó que és l’eina que està permetent “salvar vides”. “És imprescindible per seguir controlant l’evolució de la pandèmia”, ha dit Montero aquest divendres en roda de premsa després de la reunió del Consell de Ministres.

Montero ha afirmat que afirmat que la part més dura de la lluita contra el coronavirus ja ha passat però ha demanat “prudència”. “No podem perdre respecte al virus”, ha dit. Montero ha assegurat que la “responsabilitat” de preservar la salut de la ciutadania no és “exclusiva” del govern espanyol i ha demanat a les forces polítiques que estiguin a “l’altura” de les circumstàncies.

Inicialment, el govern espanyol va plantejar que aquesta cinquena pròrroga fos d’un mes, per arribar al final del procés de desescalada, però l’acord amb Cs ho va rebaixar a 15 dies, tal com s’havia fet fins ara. Paral·lelament, l’acord per l’abstenció d’EH Bildu amb el compromís de derogar la reforma laboral ha provocat una crisi al govern espanyol.

Tràmits de la mesura

La Constitució preveu la declaració de l’estat d’alarma, que es desenvolupa en una llei orgànica i estableix que es pot decretar en casos com el de crisi sanitària. La llei fixa que el podrà acordar el govern espanyol a través d’un decret per un termini de quinze dies, informant-ne el Congrés. Per prorrogar-lo, però, cal demanar l’autorització de la cambra baixa abans de que expiri el termini de dues setmanes.

Un cop té llum verda del Congrés, la pròrroga ha de tornar a mans del govern espanyol, que li ha de donar l’últim tràmit a través del Consell de Ministres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona