Política

NEUS LLOVERAS

PRESIDENTA DE LA FEDERACIÓ EMPRESARIAL DEL GRAN PENEDÈS I EXALCALDESSA DE VILANOVA I LA GELTRÚ

“Per mi aquesta legislatura no és de veritat, és provisional”

Després de dos mandats com a alcaldessa va deixar la política per reprendre l’activitat empresarial i no té intenció de tornar a la primera línia

L’exalcaldessa de Vilanova i la Geltrú i expresidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, és consellera delegada d’una empresa que fabrica material elèctric per la refrigeració industrial i comercial (controladors de temperatura). Des de l’octubre del 2019 és també presidenta de la Federació Empresarial del Gran Penedès.

La justícia espanyola la va perseguir per rebel·lió. Per què creu que finalment el jutge Pablo Llarena la va deixar fora de la causa general?
Crec que senzillament es va tallar en un lloc i vaig tenir la sort que no hi vaig entrar. Hi havia una clara voluntat que unes determinades persones paguessin pel que s’havia posat a fer Catalunya i es va considerar que ja n’hi havia prou. Afortunadament jo en vaig quedar fora. Les persones que són a la presó hi són per tot aquell grup de catalans que va decidir exercir els seus drets. A alguns els ha tocat pagar-ho i han estat ells, cosa que lamento profundament. Vaig tenir la sort que la ratlla es va posar sobre meu i per això no vaig entrar. És una venjança, un càstig exemplar perquè mai més ningú gosi anar en contra del que està establert.
També la van citar com a investigada per desobediència per l’1-O i finalment es va arxivar.
He estat en tres procediments, inculpada com a alcaldessa i com a presidenta de l’AMI en dues causes, i totes han quedat arxivades.
Suposo que subscriu l’‘ho tornaria a fer’.
Estem parlant de drets bàsics, els catalans vam intentar exercir els nostres drets i expressar lliurement allò que creiem. Negar un referèndum és absurd i inacceptable, com a demòcrata sempre s’ha de dir ho tornaria a fer perquè el que es va fer va ser exercir un dret que a ningú no se li pot negar.
Enyora la política?
Jo soc una empresària que durant vuit anys m’he dedicat a la política perquè vaig tenir la gran sort de ser escollida alcaldessa de la meva ciutat...
...la primera alcaldessa de Vilanova.
Sí, d’això també n’estic molt orgullosa. Ser alcaldessa em va portar a l’AMI i a tenir protagonisme en un moment molt important de la història de Catalunya, però soc empresària i tenia clar que com a màxim hi estaria dues legislatures. Quan van passar vuit anys vaig tornar a la meva feina perquè, amb la meva edat, si no volia perdre el fil de la meva vida professional no ho podia allargar. Ho enyoro, però jo crec que la política es fa cada dia.
De fet, el 21-D anava de 20 per JxCat i quan va córrer la llista hauria pogut entrar.
Sí, però vaig renunciar perquè mesos abans de començar la campanya de les municipals ja vaig anunciar que no em tornaria a presentar. Algú ho va atribuir, perquè sempre hi ha gent que busca la manera d’interpretar les coses com li va bé, que ho feia per tot el que havia passat, però ho vaig explicar molts cops i es pot comprovar: des que vaig començar en política sempre vaig dir que no aniria més enllà de dues legislatures i ho he complert.
I si el president Puigdemont la cridés per les pròximes eleccions?
Li diria que no. M’agrada la meva fenia i n’estic molt satisfeta. És una persona que respecto molt, és el legítim president. Personalment, tot el que pugui ajudar-lo, però en política no perquè em vull dedicar al món empresarial.
Com veu aquesta legislatura postdeclaració d’independència?
És molt complicada. La veig com una solució de compromís i un compàs d’espera perquè els líders legítims són a la presó i a l’exili. Per mi no és una legislatura de veritat, amb tot el respecte a les persones que estan al capdavant, que ho tenen molt complicat i estan fent tan bé com poden tot el que es pot fer. Però el president és a l’exili, un grapat de líders polítics, a la presó i, per tant, és una legislatura provisional i excepcional. I la crisi del coronavirus ha de mostrat un cop més que l’Estat de les autonomies està esgotat i no es creu en la descentralització.
El president hauria d’aclarir l’horitzó electoral?
Respecto molt la posició molt complicada que té el president Torra. Hem d’intentar tenir la màxima estabilitat, ell tindrà el suficient criteri per veure quin és el moment més oportú. Jo crec que ara no és bo és entrar en un període electoral. Amb la problemàtica existent, ara no és moment de fer aflorar els interessos dels partits.
Què en pensa, de l’etapa post-Lloveras a Vilanova?
L’Olga Arnau és una persona magnífica, tot el meu respecte. Hem d’estar més al costat de les empreses, treballar més amb visió estratègica. Preferiria una composició del govern més orientada a treballar per la recuperació econòmica, però, dit això, les persones que estan al capdavant tenen el meu suport i estima.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona