Política

Sánchez s’obre a accelerar la mobilitat i la desescalada

No descarta que alguns territoris surtin de l’estat d’alarma d’aquí a pocs dies

Torra li reclama l’autodeterminació i avança el no a una nova pròrroga si no li retornen competències

Els ERTO al turisme podrien anar més enllà del 30 de juny

Dissabte va ser el retorn del turisme i el futbol i ahir l’anunci als presidents de les comunitats autònomes que, si les dades de l’evolució de la pandèmia ho permetien, alguns dels territoris podrien sortir de l’estat d’alarma en “els propers dies”. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, completava així el seu primer cap de setmana de notícies d’optimisme després de mesos de pandèmia, però el cert és que ni la portaveu a La Moncloa, la ministra María Jesús Montero, ni el ministre de Sanitat, Salvador Illa, no van concretar en la compareixença de premsa posterior quins podrien ser aquests territoris ni com es gestionaria legalment la relació de mobilitat entre els que quedessin al marge i els que continuessin en l’estat d’alarma.

Illa va admetre que tant els períodes de 14 dies per passar de fase o les restriccions de mobilitat entre unitats territorials, províncies o regions sanitàries, que ara són possibles només en la fase 3, podrien modificar-se com reclamaven alguns presidents de comunitats autònomes, com els de Galícia i Extremadura. Les decisions es prendran “en funció de com evolucioni la pandèmia” i dins el marc d’un procés de cogovernança, va assegurar Illa, que va trobar “perfectament raonable” plantejar que, si no es produeix un canvi de tendència, a finals de juny o principis de juliol es pugui recuperar la mobilitat a tot l’Estat. Malgrat tot, també va defensar que mentre sigui necessari controlar la mobilitat per la pandèmia, l’instrument per fer-ho és “l’estat d’alarma”, obrint així la porta a una sisena pròrroga.

Una pròrroga que no tindrà el suport del govern català (JxCat i ERC), segons va reiterar de nou el president de la Generalitat, Quim Torra, després de la reunió. “He defensat a la reunió amb el president Sánchez que Catalunya ha d’exercir el seu dret d’autodeterminació i que fins que no recuperem les competències ens oposarem a la pròrroga de l’estat d’alarma”, piulava el president, que reproduïa en un fil part de les 40 mesures per reactivar l’economia que dissabte al vespre va explicar en una compareixença.

El govern espanyol tampoc es tanca a modificar una altra vegada algunes mesures de la fase, com ja va fer dissabte al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), com ara la limitació d’un quilòmetre del domicili per sortir a passejar o la del terme municipal per fer esport. “Mirarem si requereix algun aclariment”, va assegurar Illa.

Expedients al turisme

Una de les peticions que va fer el president Torra, la d’allargar els terminis dels expedients de regulació d’ocupació temporal (ERTO) sobretot en el sector del turisme, va ser recollida per Montero, anunciant una línia de diàleg amb els diferents actors per veure si es prolonga més enllà del 30 de juny. La portaveu va explicar que arran de la preocupació mostrada pels presidents territorials es farien dues trobades monogràfiques, una per tractar de les qüestions relacionades amb el turisme i l’altra sobre educació.

LA FRASE

La voluntat és aplicar l’estat d’alarma on sigui necessari i el mínim temps necessari
Salvador Illa
MINISTRES DE SANITAT DEL GOVERN ESPANYOL

Negociar el fons de 16.000 euros

Tot i anunciar-ho el 2 de maig, el govern espanyol començarà aquesta setmana a negociar amb els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats els criteris per repartir els 16.000 milions del fons “no reemborsable” de reconstrucció i recuperació econòmica i social dels territoris per la Covid-19. La ministra portaveu, María Jesús Montero, va assegurar ahir que no repartiran els diners amb “cap altre criteri polític” que “el just i equitatiu” en funció d’indicadors sanitaris per establir la despesa que cada comunitat ha fet, també en la prevenció dels dispositius de la desescalada, donant “un major pes a la qüestió de la població”. Montero va afegir que no es tindrà en compte si s’ha privatitzat o invertit més o menys en el sistema sanitari. Del total, 10.000 euros seran per a despesa sanitària –6.000 s’entregaran al juliol i la resta en quatre fases més: setembre, octubre i desembre–. Uns 5.000 seran per compensar la caiguda dels ingressos propis i 1.000 destinats a aspectes socials.

La Generalitat ja va reclamar que es constituís aquest fons abans que l’anunciés Pedro Sánchez, i el president Torra va insistir ahir que a Catalunya li pertoquen uns 4.000 euros només de despeses extraordinàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera