Política

França pretén fabricar un milió de vehicles elèctrics

El govern anuncia un pla de 8.000 milions d’euros per rescatar el sector automobilístic, un dels més afectats per la crisi

Subvencionarà amb 7.000 euros la compra de cada cotxe poc contaminant

“La primera nació d’Europa en la fabricació de vehicles no contaminants.” Emmanuel Macron no va pecar de modest i va fixar ahir aquest ambiciós objectiu per a França. Amb aquesta promesa, pretenia resumir el pla amb què l’executiu vol rescatar el sector de l’automòbil, un dels més afectats per la crisi de la Covid-19. El líder centrista va presentar una bateria de mesures, valorades en més de 8.000 milions d’euros, destinades a impulsar la compra de cotxes i desenvolupar la fabricació de vehicles elèctrics i híbrids al territori francès. I així fer convergir dos objectius aparentment contradictoris: promoure l’adquisició de cotxes privats i lluitar contra la urgència climàtica.

“El sector ha experimentat una disminució de l’activitat de més del 80%. Es tracta d’un fet sense precedents excepte en els períodes de guerra”, va reconèixer Macron durant una visita a una fàbrica de Valeo, referint-se a l’impacte de la pandèmia en un sector que ja coneixia una desacceleració significativa des de finals del 2019. Per mantenir-lo en peu, l’estat augmentarà les seves ajudes fins a 7.000 euros per a cada particular que compri un cotxe elèctric, 5.000 per a les empreses i administracions locals i regionals i de 2.000 per a l’adquisició d’un vehicle híbrid. Unes bonificacions que representaran una despesa pública de 1.000 milions.

Macron també vol que la indústria francesa produeixi anualment més d’un milió de vehicles poc contaminants en els pròxims cinc anys. Una fita ambiciosa tenint en compte que, el 2019, el país va fabricar poc més de 100.000 cotxes elèctrics. A més, va prometre que l’any que ve ja hi haurà 100.000 zones de recàrrega per a aquest tipus d’automòbils. Per donar aquest impuls verd al sector, l’executiu ha previst invertir 150 milions per afavorir la innovació.

Abans de la presentació del pla d’ahir, ja s’havia anunciat que l’Estat francès avalarà un préstec de 5.000 milions per al grup Renault-Nissan, del qual és accionista. Unes mesures que han generat polèmica a França després que el ministre d’Economia reconegués que no podran impedir el tancament de fàbriques en territori francès.

Durant els últims vint anys, la producció automobilística s’ha reduït a la meitat a França, que ha passat de ser el segon fabricant europeu al cinquè, darrere d’Alemanya, el Regne Unit, Espanya i Itàlia. Un símbol de la desindustrialització del país que ara vol combatre Macron. Amb la crisi del coronavirus, el president abandona els postulats neoliberals i aposta per recuperar la sobirania en la fabricació de productes essencials, com ara els sanitaris però també els automobilístics.

Macron exigeix garanties a Renault

Enric Bonet

El president francès, Emmanuel Macron, va presumir ahir que Renaul triplicarà la fabricació de vehicles elèctrics a França a partir del 2022. Un compromís amb què el jove dirigent volia atenuar les crítiques que ha generat el fet que el grup Renault-Nissan rebi un aval de 5.000 milions d’euros de l’Estat francès, però alhora es prepari per tancar dues fàbriques al nord del país. Macron, que ahir al matí va reunir-se amb Jean-Dominique Senard, president de la multinacional, va precisar que la concessió de l’ajuda dependrà que s’ofereixin “garanties sobre els llocs de treball”. El grup Renault-Nissan, que també amenaça amb el tancament d’una planta a Barcelona, presentarà divendres el seu pla de reestructuració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona