Política

Centenars de detinguts a Hong Kong en el retorn de les marxes prodemocràcia

La policia dispersa amb gas pebre milers de manifestants

L’Assemblea anual xinesa es clausura avui aprovant la polèmica llei de seguretat nacional

Prop de 300 persones van ser detingudes ahir a Hong Kong per haver participat en “manifestacions il·legals”, segons va revelar la policia local, que va recórrer a l’ús d’esprais de pebre per dispersar els milers de manifestants que van tornar als carrers del centre de la ciutat.

La protesta anava dirigida contra el debat, al Parlament hongkonguès, d’una proposta de llei que podria criminalitzar –amb fins a 3 anys de presó i 5.880 euros de multa– els insults a l’himne xinès, en un moment en què, a Pequín, l’Assemblea Nacional Popular (ANP, legislatiu xinès) discuteix una altra controvertida llei de seguretat. Tant una llei com l’altra han fet saltar les alarmes entre el moviment prodemocràtic a la ciutat semiautònoma, després de mesos de calma imposada per les mesures contra la Covid-19.

Segons el que ha transcendit, la nova llei de seguretat prohibirà “tot acte de traïció, secessió, sedició, subversió contra el govern popular central, el robatori de secrets d’estat, i l’organització d’activitats a Hong Kong per part d’organitzacions polítiques estrangeres”. També prohibirà que organitzacions locals puguin establir llaços amb organitzacions polítiques estrangeres. Tot això, amb l’objectiu de “salvaguardar la seguretat nacional” després de gairebé un any de mobilitzacions prodemocràtiques.

“Ja no són autònoms”

L’ANP abaixarà avui el teló després d’una atípica reunió anual que, per culpa de la pandèmia, es va haver d’endarrerir més de dos mesos, a més d’escurçar-ne la durada i imposar estrictes mesures de seguretat sanitària als diputats. Avui, coincidint amb la sessió de clausura, se sotmetran a votació no només l’esmentada llei de seguretat nacional per a Hong Kong, sinó també l’adopció d’un Codi Civil, els pressupostos locals i centrals, i el pla de desenvolupament del 2020.

Finalment, des de Washington, el secretari d’Estat, Mike Pompeo, va afirmar ahir que, amb la nova llei de seguretat, que retalla les llibertats del territori, Hong Kong ja no es pot considerar una plaça autònoma respecte a la Xina. “Els EUA es mantenen al costat del poble de Hong Kong”, hi va afegir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona