Política

L’OMS insta a evitar les retallades a Europa

Recorda els efectes devastadors de l’austeritat en la crisi del 2008

Vol inversió en salut i protecció social

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) tem que els països europeus responguin a la crisi de la Covid-19 com ho van fer amb la crisi financera del 2008; és a dir, retallant en sanitat. Per això ha fet una crida per “evitar l’austeritat”.

“La prioritat ha de ser invertir en salut, protecció social i, sobretot, evitar l’austeritat que ha devastat la vida de tanta gent a Europa”, ha defensat el director general de l’OMS a Europa, Hans Kluge.

Segons l’OMS, la recuperació europea ha de portar a una “economia del benestar” que “proporcioni una xarxa de seguretat per a tothom”. En aquest sentit, l’organització internacional ha lamentat que la despesa en sanitat es reduís en la meitat dels països europeus durant els anys posteriors a la crisi financera del 2008.

“Aquelles retallades van impedir a molta gent accedir a l’atenció mèdica que necessitava”, ha afirmat Kluge. Fins a un 9% de les llars europees es van veure empeses a la pobresa per haver de pagar-se l’assistència mèdica, assenyala.

D’altra banda, l’OMS acaba de posar en marxa una fundació homònima amb què podrà rebre donacions d’individus, empreses i altres actors, una iniciativa que tira endavant en un moment en què el seu principal contribuent, els Estats Units, amenacen de retirar-li el finançament.

La Fundació OMS, que dirigirà l’investigador i exministre de Sanitat suís Thomas Zeltner, pretén diversificar les fonts de finançament de l’organisme, que, segons el seu director, Tedros Adhanom Ghebreyesus, depenia massa de les contribucions voluntàries estatals.

La fundació, un ens independent de la resta de l’OMS, que també tindrà la seu a Ginebra, ajudarà a aconseguir els objectius de l’organisme, que consisteixen a protegir mil milions de persones en emergències sanitàries, estendre la cobertura sanitària universal a mil milions més i garantir una vida sana a mil milions addicionals abans del 2023.

El nou model de finançament arriba en un moment delicat per a les arques de l’OMS, després que, la setmana passada, el president Trump donés un ultimàtum de 30 dies perquè l’organització de salut introduís canvis en la seva actuació. Si no ho fa, suspendrà la contribució del seu país –ara congelada–, que suposa entre 400 i 500 milions de dòlars anuals, un 15% del pressupost total de l’OMS.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona