Política

Coronavirus

Torra insisteix a Sánchez que refusa la pròrroga “per respecte” al govern i a les seves competències

El president de la Generalitat defensa que calen “tots els recursos” per fer front a la crisi

Apel·la a les forces polítiques i als agents socials i econòmics que donin suport a aquestes demandes

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit al president espanyol, Pedro Sánchez, que refusa la pròrroga de l’estat d’alarma “per respecte” al govern de Catalunya i les seves competències.

Tal com ja havia avançat que faria, Torra ha traslladat aquestes consideracions a Sánchez en la reunió telemàtica que ha mantingut amb els presidents autonòmics aquest diumenge i li ha reclamat recuperar immediatament les competències pròpies i la capacitat de gestionar la situació.

En la trobada Torra ha assegurat que “no ha existit en absolut la cogovernança” i que “la centralització ha suposat el contrari a l’agilitat i la rapidesa”, segons fonts de la Generalitat citades per l’agència Efe.

Les mateixes fonts expliquen que el president hauria insistit que “naturalment l’estat d’alarma acaba en la fase 3, però el que reclama la Generalitat, per respecte i defensa de les seves competències, és que acabi demà mateix”.

Torra ha defensat davant la crisi econòmica calen “tots els recursos”. “Això tracta de sobirania i recursos”, ha remarcat. “El factor temps és clau, totes les decisions que no es prenguin ara ens condemnaran a una crisi més llaga i profunda”, ha advertit Torra.

Així, ha posat de manifest “la necessitat urgentíssima” de disposar dels recursos del fons espanyol i gestionar els Fons Europeus. El president ha avisat que “no poden esperar” al 2021 perquè hi ha una “situació econòmica i social gravíssima”, a la qual, ha recordat, s’ha afegit la intenció de Nissan de tancar la planta de Barcelona.

Per això, ha reivindicat la participació de la Generalitat en el MEDE (Mecanisme Europeu d’Estabilitat) i demanar el 2% del PIB català, amb la qual cosa es podrien obtenir 5.000 milions d’euros.

A banda, ha reclamat flexibilitzar el topall de dèficit fins a l’1% com a mínim, ja que considera que el 0,2% és “ridícul”. Fonts de la Generalitat han explicat que amb l’1% Catalunya podria endeutar-se fins a 2.200 milions d’euros però amb el 0,2% només serien 440 milions. També ha demanat que l’Estat autoritzi que els ajuntaments puguin disposar dels seus superàvits romanents.

Per augmentar els seus recursos de cara a la necessària reconstrucció per la Covid-19, Torra ha exigit que s’“acabi amb l dèficit fiscal que pateix Catalunya, de 16.000 milions d’euros anuals”, i resoldre “el deute històric”, que xifra en uns 9.000 milions d’euros.

El govern estima en 5.000 milions d’euros el cost sanitari i de pèrdua d’ingressos a la Generalitat per la Covid-19. El president ha assenyalat que les pèrdues econòmiques més significatives seran en sectors com el turisme (15.000 milions d’euros), el comerç (9.200 milions d’euros) i la cultura (950 milions d’euros).

El cap de l’executiu català ha retret al govern espanyol que fins ara “l’única cosa que s’ha rebut de l’Estat és la retallada de més de 200 milions d’euros en polítiques d’ocupació”, que ha qualificat d’“intolerable”.

Torra ha apel·lat a forces polítiques, agents socials i econòmics de Catalunya a donar suport a aquestes reclamacions. “Pel bé comú i per salvar llocs de treball”, ha dit.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona