Política

L’advocat de Floyd denuncia un crim “premeditat”

Seguretat Nacional dels EUA nega “racisme sistèmic” en la policia

Fort desplegament d’agents arreu del país

Un advocat de la família de George Floyd, l’home que va morir a mans de la policia, després que un agent li posés el genoll al coll durant nou minuts, va acusar ahir Derek Chauvin, l’autor del crim, d’“assassinat premeditat”, una qualificació que va molt més enllà del càrrec d’assassinat en tercer grau que se li imputa. “Creiem que hi havia intenció... Va tenir el genoll sobre el coll d’un home durant gairebé nou minuts, mentre ell li implorava que el deixés respirar”, va dir el lletrat Benjamin Crump, per a qui es tracta d’un cas d’assassinat en primer grau.

El cas de Floyd ha disparat la ira de molts nord-americans tips dels assassinats de ciutadans negres a mans de la policia. El de Floyd, com bé s’encarreguen de recordar els milers de manifestants que aquests dies surten als carrers de moltes ciutats del país, no és un cas aïllat.

Molts dels alcaldes, governadors i altres responsables de les ciutats escenari d’aldarulls s’esforcen a explicar als manifestants que amb els seus mètodes no tornaran a la vida Floyd, però la ràbia de la gent que surt al carrer va molt més enllà d’aquest cas i demanen canvis estructurals en uns cossos policials que veuen obertament “racistes”, una opinió que no comparteix el conseller de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Robert O’Brien, que en una entrevista a la CNN va negar que hi hagi un “racisme sistèmic” en la policia dels EUA. Només hi ha “unes quantes pomes podrides”, va afegir.

És evident que aquest argument no convenç els manifestants, que ahir ja feia cinc nits consecutives que expressaven la seva ràbia en forma de barricades en flames, saquejos d’establiments i concentracions al carrer, pacífiques i tranquil·les quan són de dia.

Els aldarulls han obligat les autoritats a redoblar el desplegament policial i a prendre mesures extraordinàries com la imposició del toc de queda en algunes ciutats, que els manifestants ignoren. A Minnesota, escenari de la mort de Floyd a la ciutat de Minneapolis, s’hi ha desplegat tot el cos de la Guàrdia Nacional de l’estat per primer cop des de la Segona Guerra Mundial.

Una de les ciutats on més força tenen els aldarulls és Los Angeles, on s’ha ordenat el toc de queda des de les vuit del vespre fins a dos quarts de sis del matí. A Nova York, la policia ha fet prop de 350 detencions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri