Política

L’Organització Mundial contra la Tortura critica la sentència dels Jordis

L’organisme creu que les condemnes són desproporcionades i demana que s’anul·lin

L’OMCT insta l’Estat a respectar el dret a la llibertat d’expressió

L’Organització Mundial contra la Tortura (OMCT) creu que les condemnes del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i del líder de la Crida, Jordi Sànchez, són desproporcionades i demana que se suspenguin les sentències fins que el Tribunal Constitucional (TC) resolgui l’apel·lació i que es reformuli el delicte de sedició. Així ho ha demanat el secretari general de l’organisme, Gerald Staberock, en una carta adreçada al president del govern espanyol, Pedro Sánchez; la presidenta del Congrés, la fiscal general de l’Estat, el president del TC i l’advocada de l’Estat.

En la seva missiva, Staberock considera que la definició de delicte de sedició al Codi Penal espanyol és molt vaga i la interpretació que en fa el Suprem en la seva sentència és desproporcionadament extensa. Aquesta vaguetat, assegura Staberock, “crea un risc de restriccions indegudes als drets de llibertat de reunió pacífica i expressió en criminalitzar les accions que estan protegides pel dret internacional dels drets humans”. A més, l’OMCT recorda que la sentència va tenir lloc després de dos anys de detenció arbitrària prèvia al judici. Preocupa que les decisions del Suprem no estiguin subjectes a apel·lació i que la sentència, a més de violar els drets individuals de Sànchez i Cuixart, creï un precedent que podria afectar el dret a la llibertat de reunió a l’Estat espanyol.

Per tot plegat, l’OMCT insta l’Estat i el TC a anul·lar les condemnes a Sànchez i Cuixart i a suspendre l’execució de les sentències fins que el TC decideixi sobre l’apel·lació. També es convida els destinataris a complir les obligacions internacionals pel que fa al respecte dels drets de la ciutadania a la llibertat d’expressió i reunió, tal com estableixen els tractats internacionals ratificats per l’Estat. Es demana que es revisi la definició del delicte de sedició a partir del respecte al principi de legalitat i que aquest garanteixi que no es restringeixi l’exercici dels drets a la llibertat d’expressió i de reunió, “incloent-hi actes de desobediència civil o protesta obstructiva”.

Cuixart demana que s’enforteixi la lluita pels drets humans

Redacció

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, va reclamar ahir que s’enforteixi “la lluita pels drets humans davant la injustícia, el racisme i la desigualtat”. Ho va fer en una piulada a Twitter després que l’Organització Mundial contra la Tortura (OMCT) publiqués en aquesta plataforma la carta enviada a l’Estat en què demana la suspensió de les penes desproporcionades. “Quan la injustícia, el racisme i la desigualtat recorren el planeta, enfortim la lluita pels drets humans”, va piular Cuixart.

El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, va assegurar al seu torn també a Twitter que el “govern més progressista de la història els manté a la presó contra el criteri d’Amnistia Internacional i de l’ONU...”. Mauri va afirmar que “no pararem fins que siguin lliures en un país lliure”.

L’OMCT és la principal coalició internacional d’ONG –unes 200– que treballen contra la tortura, les detencions arbitràries i les execucions sumàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona