Política

Embolic de fronteres

La ministra d’Indústria anuncia l’obertura amb França i Portugal el 22 de juny a la premsa estrangera i Sánchez la desautoritza i fixa l’1 de juliol

Protesta de Lisboa

L’error s’afegeix al de la mobilitat territorial i la quarantena a turistes

“El virus no entén de fronteres ni de territoris”, ha estat una de les frases més habituals del president Pedro Sánchez a l’hora de combatre l’epidèmia del coronavirus amb un timó únic, però ahir el govern espanyol va ensopegar de ple amb un embolic de fronteres en forma d’error no forçat i davant el pitjor públic: els corresponsals estrangers. En l’agenda de La Moncloa, la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, tenia a les deu del matí una convocatòria restringida: “Roda de premsa per videoconferència sobre turisme amb corresponsals estrangers.” I va ser a ells i llegint en tot moment un paper –que és signe de no improvisar– a qui va anunciar l’exclusiva: les fronteres amb França i amb Portugal s’obren el 22 de juny, l’endemà de la fi de la sisena pròrroga de l’estat d’alarma i abans del previst. Quan la notícia ja estava publicada a tots els mitjans internacionals, La Moncloa va desautoritzar la ministra i va emetre una nota d’aclariment fixant com a data l’1 de juliol.

Des que el 24 de maig va fer la crida –“Turistes: Espanya us espera l’1 de juliol”– amb què va obrir oficiosament la temporada d’estiu, el president espanyol cuida la premsa estrangera. I més des que la ministra francesa de Transició Ecològica, Élisabeth Borne, va aconsellar als francesos que no viatgin a Espanya perquè el govern dona instruccions “contradictòries” imposant una quarantena de quinze dies als visitants que invita. La premsa internacional no només té un torn de pregunta fix a La Moncloa dins dels vuit torns de periodistes habituals, sinó que, a més, té cites exclusives com la d’ahir amb la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, que no va poder sortir pitjor des del punt de vista comunicatiu per al govern. “A partir del 22 de juny es trauran les restriccions a la mobilitat terrestre. Això es molt important perquè ens permetrà recuperar també un volum de turistes tant francesos com portuguesos per via terrestre.” Aquesta és la frase llegida en un paper que la ministra Maroto va dir com a exclusiva i que va saltar a teletips d’agències com ara Reuters, diaris com ara L’Indépendant o la televisió portuguesa. Es dona la circumstància que, en una convocatòria en què es pretenia informar d’un canvi rellevant en el pas fronterer amb França, no hi havia cap mitjà català, aragonès, navarrès ni basc, com tampoc cap d’andalús, extremeny, castellanolleonès ni gallec tractant-se de la veïna Portugal.

El rocambolesc és que Indústria va enviar tan tard a la premsa vetada els àudios de Maroto davant els corresponsals que, pocs minuts després, va venir la nota d’aclariment dictada per La Moncloa a Indústria: “Tenint en compte els compromisos anunciats de reobertura del turisme internacional, la mobilitat internacional segura tindrà lloc a partit de l’1 de juliol.” A Lisboa, la protesta tenia la veu irada del ministre d’Afers Exteriors, el socialista Augusto Santos Silva. “Ens han sorprès. Per desgràcia, se succeeixen declaracions de ministres sectorials del govern d’Espanya que no s’inscriuen en el quadre de coordinació estreta”, va denunciar el cap de la diplomàcia portuguesa.

L’embolic de fronteres en forma de gol en pròpia porta en plena desescalada se suma a la cadena d’errors i de rectificacions en què el govern va incórrer en el cas de la quarantena de quinze dies a turistes, derogada abans d’entrar en vigor per no repel·lir el turisme. Especialment sensible està la patronal Exceltur, que registra 43.460 milions menys en activitat turística fins a juny i xifra en 26,7 milions els turistes que han deixat de venir (175 milions de pernoctacions) mentre veu com el govern balla la yenka amb el calendari.

El caos, però, també és de portes endins. Si el ministre de Transports, José Luis Ábalos, va dir dilluns a TVE que es permetrà la mobilitat entre territoris en fase 3 –anant més enllà del que havia dit Sánchez diumenge–, el ministre Salvador Illa, el va corregir i va afirmar que viatjar entre comunitats es donarà en la nova normalitat. No és més que el capítol ja vist en altres fronts, com ara la falsa derogació total de la reforma laboral, o el ritme de les fases 1, 2 i 3.

LES FRASES

A partir del 22 de juny es trauran les restriccions a la mobilitat terrestre i recuperarem turistes de França i Portugal
En virtut dels acords de reciprocitat, s’eliminaran les quarantenes
Reyes Maroto
ministra d’indústria, comerç i turisme
Ens han sorprès les declaracions i hem demanat explicacions. No s’inscriuen en l’estreta coordinació
Augusto Santos Silva
ministre d’exteriors de portugal
El compromís anunciat de reobrir el turisme internacional és tenir mobilitat a partir de l’1 de juliol
Nota aclariment Indústria

Taxa Google i censura a Vehí pel rei

La taxa Google continua la tramitació al Congrés perquè ERC i JxCat van ajudar el govern de PSOE-Podem a tombar les esmenes a la totalitat del PP, Vox i Cs. El debat va ser polèmic: Mireia Vehí (CUP) citava el premi Princesa d’Astúries als sanitaris llegint queixes d’algun d’ells dient que “no vol premis de lladres”. “Si els Borbons passessin pel jutjat tindríem més recursos a Sanitat”, deia Vehí. I el Congrés li censurava l’expressió al diari de sessions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona