Política

Torra acusa Sánchez d’“asfixiar” econòmicament Catalunya

El president del Govern reclama a Sánchez 15.000 milions per fer front a la crisi

“Les promeses arriben retallades, la situació és molt greu, anem tard i lents”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha criticat els “vaivens” del govern espanyol sobre el repartiment del fons extraordinari dels 16.000 milions d’euros a les autonomies. “Les promeses ens arriben retallades, la situació és molt greu, anem tard i lents”, ha traslladat al cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, durant la tretzena conferència de presidents. Segons fonts del Govern, el president català ha denunciat que els nous criteris “suposen per a Catalunya una pèrdua de desenes de milions d’euros”, segons els primers càlculs, i ha acusat el govern espanyol d’”asfixiar” econòmicament Catalunya, “entorpir” la recuperació econòmica i “comprometre” les polítiques socials si no pren decisions.

“Per què sempre és Catalunya qui ha d’assumir totes les despeses?”, ha insistit Torra. Davant d’això, ha exigit Sánchez “la necessitat de prendre mesures econòmiques urgents i fer-ho ara” i ha criticat que les solucions que proposa el govern espanyol són “per a final d’anys o inici de l’any vinent”. El president ha insistit que no poder comptar “ara per ara” amb tots els recursos que necessita Catalunya és insuportable i molt greu.

Torra ha posat sobre la taula xifres “devastadores” com la pèrdues de 15.000 milions en el sector del turisme, de 9.500 milions en el del comerç, 1.000 milions en el de la cultura i 850 milions en el tercer sector.

Per això, ha reiterat la proposta per aconseguir per a Catalunya 15.000 MEUR, que ha defensat que només depenen del sí del govern espanyol. La proposta inclou 5.000 milions de transferències directes de l’Estat per les despeses acreditades en inversió sanitària, que sol·liciti al Mecanisme Europeu d’Estabilitat (MEDE) en nom de Catalunya un préstec de 5.000 milions, pujar a l’1% el sostre de dèficit i disposar dels 2.500 milions de superàvit i romanents dels ajuntaments.

“Si no es prenen aquestes decisions ara, el govern d’Espanya serà responsable d’asfixiar a Catalunya i d’entorpir la recuperació econòmica”, ha manifestat, al temps que ha afirmat que amb el pressupost de la Generalitat no poden “encarar les reclamacions” i comprometran les polítiques socials.

D’altra banda, ha lamentat no haver obtingut resposta al document que va presentar fa quinze dies al president espanyol amb les 40 mesures per reactivar l’economia. Ha afegit que hi ha moltes urgències en aquestes propostes que s’han d’abordar i que esperen una resposta.

Per últim, ha exigit la pròrroga dels ERTO i la posada en marxa de l’Ingrés Mínim Vital de manera immediata, així com l’establiment d’un permís retribuït a mares i pares que han de fer-se càrrec dels seus fills o persones dependents i en la liquiditat i moratòria per a les empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona