Política

ERC porta al Congrés la rectificació dels límits marítims que va deixar bona part del Castor en aigües valencianes

Els republicans volen que la Generalitat sigui considerada com a administració afectada en el desmantellament

ERC ha presentat una proposició no de llei al Congrés demanant al govern espanyol que derogui la modificació dels límits marítims de l’any 2008 que va deixar bona part de la superfície de la concessió del projecte Castor en aigües valencianes.

Els republicans, com va concloure la Comissió d’Investigació del Castor al Parlament, interpreten que la correcció de les delimitacions de les Capitanies Marítimes de Tarragona i Castelló va deixar tota l’àrea de la concessió del magatzem de gas sota competència valenciana, impedint la intervenció administrativa de la Generalitat de Catalunya. En realitat, una petita part va quedar en aigües catalanes, però ni l’Estat va donar audiència al Govern ni aquest va reclamar intervenir en el procediment.

La correcció exprés el març de 2008 dels límits marítims que afectaven la superfície de la concessió del Castor per part del llavors govern del PSOE, ha estat un dels capítols secundaris del projecte Castor que més polseguera mediàtica i política ha aixecat després del fracàs del projecte.

Argumenten que la reversió d’aquesta modificació “arbitrària” dels límits marítims permetria, en aquests moments, que la Generalitat fos considerada com “administració afectada en tot el procés de desmantellament del projecte Castor i, en concret, en les matèries que són de la seva competència”. Aquesta era, de fet, una de les conclusions de la Comissió d’Investigació del Parlament sobre el fiasco del magatzem de gas submarí, interpretant que la maniobra estatal deixava tota l’àrea de la concessió en aigües valencianes.

La proposició d’ERC es produeix poc després del fitxatge del ministre d’Indústria de la època, el també expresident de la Generalitat José Montilla, per Enagás.

Montilla va ser l’artífex de l’acceleració administrativa del projecte Castor quan l’any 2005 va atorgar-li la “Categoria A-Urgent”, com a infraestructura “estratègica” per al subministrament de gas a l’Estat espanyol. També sota el seu mandat al capdavant d’Indústria es va gestar la implicació d’Enagás, societat participada en un 5% per l’Estat espanyol, en l’accionariat del projecte Castor.

El gestor tècnic del sistema es va comprometre a adquirir el 33% de la societat Escal UGS a Florentino Pérez –que va entrar controlant de cop el 66,7%– quan el magatzem es posés en funcionament de forma efectiva i fos integrat al sistema gasista. Finalment, i força abans que la crisi sísmica provocada per les injeccions de gas en fase de proves deixés en evidència el fracàs del projecte, Enagás ja havia descartat de ple participar en l’operació –el seu representant va deixar d’assistir a les reunions del consell d’administració– i va rebutjar les insistents ofertes de Pérez per desprendre’s d’un terç de la societat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona