Política

La UE intenta reconstruir ponts amb els Estats Units

Brussel·les proposa intensificar el diàleg sobre la Xina, però Trump la ignora

Reclama la resolució de les disputes comercials per afrontar la recuperació econòmica

El club euro­peu intenta millo­rar la relació amb el con­tro­ver­tit líder nord-ame­ricà Donald Trump quan aquest afronta la recta final del seu pri­mer man­dat a la Casa Blanca.

Cer­tes acti­tuds de la Xina durant la pandèmia han fet replan­te­jar a la Unió Euro­pea la seva estratègia en un esce­nari inter­na­ci­o­nal mar­cat per la crei­xent riva­li­tat entre Was­hing­ton i Pequín. Ara la UE té més interès a refer ponts amb els Estats Units, sobre­tot en l’àmbit comer­cial, per por que les seves des­a­vi­nen­ces esti­guin bene­fi­ci­ant, de retruc, els xine­sos.

Amants d’un mul­ti­la­te­ra­lisme on neden a gust, els euro­peus només han tin­gut dis­gus­tos en els últims tres anys amb l’admi­nis­tració Trump pels seus capri­cis uni­la­te­rals en política exte­rior. S’ha ven­ti­lat el Trac­tat Transatlàntic de Comerç i Inver­si­ons (TTIP), l’acord climàtic de París i el nuclear amb l’Iran, la par­ti­ci­pació en la Unesco i la posició comuna en el con­flicte ara­bois­ra­elià. Més recent­ment, ha ata­cat l’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut (OMS) i el Tri­bu­nal Penal Inter­na­ci­o­nal de la Haia.

“Pot­ser no estem d’acord en tot, però el nos­tre com­promís amb la relació transatlàntica és més fort que mai”, asse­gu­rava ahir el cap de la diplomàcia euro­pea, Josep Bor­rell, després d’una reunió dels minis­tres d’Afers Estran­gers de la UE amb el secre­tari d’Estat dels Estats Units, Mike Pom­peo, en què van par­lar sobre la coo­pe­ració en l’arena inter­na­ci­o­nal i, sobre­tot, de la seva relació amb la Xina.

Sense ama­gar les seves diferències però en un intent d’acos­tar posi­ci­ons, el soci­a­lista català va apro­fi­tar la tro­bada per plan­te­jar l’inici d’un “diàleg bila­te­ral i dis­tin­tiu” amb l’admi­nis­tració Trump sobre la Xina. Una pro­posta que per ara no ha tin­gut gaire èxit, ja que Pom­peo no s’hi va com­pro­me­tre. “La relació entre els Estats Units i la Unió Euro­pea és vital per afron­tar els rep­tes que supo­sen règims auto­ri­ta­ris com la República Popu­lar de la Xina o Rússia”, es va limi­tar a dir el cap de la diplomàcia dels EUA.

Des de Brus­sel·les s’escar­ras­sen a mar­car per­fil propi sense caure en la con­fron­tació ali­men­tada pels EUA ni en la peri­llosa indulgència cap a Pequín. Però hi ha visi­ons con­tra­po­sa­des entre els estats de la UE. “Alguns apos­ten per l’ali­ne­ació [amb els EUA]; d’altres, per l’equi­distància”, afir­mava en un arti­cle d’opinió Bor­rell, que per ara no ha acon­se­guit crear una posició comuna al res­pecte.

Resol­dre dis­pu­tes

Un punt en què sí que tro­ben con­sens els euro­peus és la neces­si­tat de resol­dre les dis­pu­tes comer­ci­als. Fonts diplomàtiques euro­pees aler­ten que poden donar un avan­tatge com­pe­ti­tiu als xine­sos: men­tre es bara­llen per les aju­des esta­tals a l’avi­ació, la Xina està venent avi­ons for­ta­ment sub­ven­ci­o­nats. “Pot­ser ens estem enfron­tant entre nosal­tres quan el pro­blema és un altre”, asse­nya­len.

Per això, el club euro­peu va tras­lla­dar ahir a Pom­peo la volun­tat de diri­mir les con­trovèrsies comer­ci­als recor­dant els interes­sos com­par­tits que tenen en la recu­pe­ració econòmica arran de la crisi del coro­na­vi­rus. “Podríem bus­car solu­ci­ons comu­nes que apor­tin més esta­bi­li­tat a les nos­tres eco­no­mies”, defen­sava ahir la minis­tra d’Afers Estran­gers espa­nyola, Arancha González Laya.

LA FRASE

El nostre compromís amb la relació transatlàntica és més fort que mai
Josep Borrell
cap de la diplomàcia de la UE

S’acceleren les negociacions comercials amb Londres

Brussel·les i Londres s’apressen a dirimir les seves diferències ara que s’aboquen a una negociació comercial contra rellotge. Els líders de les institucions europees i el primer ministre britànic, Boris Johnson, van certificar ahir en una reunió que no hi haurà pròrroga del Brexit més enllà del 2020.

A la capital europea volien més temps per negociar un complex i ampli tractat comercial, però a Downing Street han reiterat de totes le maneres possibles que volen sortir d’una vegada per sempre del club europeu. Per tant, el període de transició, que ara permet als britànics mantenir-se sota el paraigua europeu, s’acabarà el 31 de desembre. Això significa que la Unió Europea i el Regne Unit han de tancar un acord comercial abans de finals d’any per evitar una separació amarga amb la reimposició d’aranzels a banda i banda del canal de la Mànega. El pacte hauria d’estar pràcticament enllestit cap a la tardor perquè es pugui ratificar a temps.

Davant d’aquest calendari tan ajustat, Brussel·les i Londres van coincidir ahir a “intensificar” les converses aquest juliol per “crear les condicions” que permetin el pacte. “Cal un nou impuls”, reconeixien ahir les parts en un comunicat conjunt. D’ençà que es van iniciar, al març, les negociacions estan encallades pels mateixos motius: la pesca, la competència lleial, la governança i la cooperació judicial i policial. Darrere d’aquestes divergències hi ha la negativa europea a permetre que els britànics hi surtin guanyant econòmicament amb el Brexit i les reticències de Johnson a sotmetre’s al marc regulador europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.