Política

Juliol i la “nova normalitat” contra la taula de diàleg

El desig del PSOE de no barrejar-la amb les eleccions basques i gallegues del 12, la invitació a Illa en campanya i el record a les víctimes el 16 resten dies per reunir la taula aviat

ERC votarà no al decret de Sánchez i el PP vira cap al sí amb Cs i el PNB

Vilalta vol que hi sigui Sánchez tot i tornar als viatges internacionals

La represa nor­ma­litza les inèrcies de les agen­des ofi­ci­als, i amb la nova nor­ma­li­tat es reprèn la difi­cul­tat de tro­bar dates lliu­res per reu­nir la taula de diàleg Estat-Gene­ra­li­tat. ERC vol que la segona cita –la tor­nada del 26 de febrer a La Mon­cloa– se cele­bri els pri­mers dies de juliol, però l’agenda del Madrid ofi­cial s’hi con­jura en con­tra. El desig del PSOE de no inter­fe­rir en la cam­pa­nya de les elec­ci­ons bas­ques i galle­gues del 12 de juliol, el fet que Sal­va­dor Illa –fix en la taula– sigui ara un actiu elec­to­ral que el PSE i el PSdeG volen exhi­bir en cam­pa­nya i el record a les vícti­mes del virus el 16 de juliol res­ten dies al calen­dari. I el clima s’enra­reix: ERC votarà en con­tra del decret de nova nor­ma­li­tat al Congrés perquè el PSOE “no nego­cia i opta pels vots més barats”, segons Marta Vilalta (ERC). “Quina ale­gria!”, lloa el por­ta­veu de Ciu­ta­dans, Edmundo Bal.

L’afany repu­blicà per tor­nar a seure aviat amb el govern de Sánchez i així enviar el mis­satge que es con­ti­nua cobrant el preu de la inves­ti­dura topa amb la impli­cació del pre­si­dent espa­nyol en les cam­pa­nyes d’Idoia Men­dia al País Basc i de Gon­zalo Caba­llero a Galícia, en les quals vol fer almenys tres mítings.

Illa, ara reclam elec­to­ral

La cita amb les urnes havia de ser el 5 d’abril –així ho va forçar el lehen­dakari Iñigo Urku­llu per des­lli­gar el País Basc del calen­dari català i de qual­se­vol onada inde­pen­den­tista–, però el virus les va ajor­nar al 12 de juliol. En aquest joc de vasos comu­ni­cants, ara és Urku­llu –que el desem­bre del 2017 va dir allò de “no es pot diri­gir un país via telemàtica, per inter­net” per ata­car Car­les Puig­de­mont, una frase que li ha retor­nat com un bume­rang pel virus– qui altera el calen­dari del vice­pre­si­dent Pere Ara­gonès i del pre­si­dent Quim Torra. Qual­se­vol imatge de taula i esto­va­lles entre Sánchez i els minis­tres amb Torra i els con­se­llers seria apro­fi­tada pel PP i Cs –al País Basc van en coa­lició– per ata­car els soci­a­lis­tes per haver cedit amb ERC i JxCat i dei­xa­ria en mal lloc el peix al cove del PNB, un segell que ara li dis­puta EH Bildu a Madrid, com es va veure amb la frus­trada dero­gació total de la reforma labo­ral.

Que Sánchez s’impli­qui en cam­pa­nya es donava per fet pel valor que aporta a tot can­di­dat un inquilí de La Mon­cloa, però el que cap estra­teg elec­to­ral es podia ima­gi­nar abans del març és que a un minis­tre de Sani­tat com Illa, que ini­ci­ava el man­dat sense com­petències perquè estan tras­pas­sa­des a les comu­ni­tats, se’l dis­pu­ta­rien el PSE i el PSdeG per enro­lar-lo en els mítings com a reclam elec­to­ral. I això és un con­tra­temps per a la taula: Illa hi té un seient fix al cos­tat de la vice­pre­si­denta Car­men Calvo i el titu­lar de Trans­ports, José Luis Ábalos.

Amb Torra i Sánchez

A més de les tra­ves per al quòrum, La Mon­cloa ha vist en el divorci en viu al Congrés entre Gabriel Rufián (ERC) i Laura Borràs (JxCat) un regal per invo­car la divisió com a fre per a la con­vo­catòria. “Pri­mer s’han de posar d’acord ERC i JxCat”, diu l’entorn de Sánchez per defu­gir la pressió i la culpa. “Torra no hi creu i estem en espera que el govern s’acla­reixi sobre aquesta qüestió”, va insis­tir en l’argu­men­tari ahir el líder del PSC, Miquel Iceta. Davant aques­tes veus, la por­ta­veu repu­bli­cana, Marta Vilalta, va exi­gir al govern espa­nyol que “no bus­qui excu­ses per no con­vo­car la taula” i aposta per la presència de Torra i Sánchez també en la segona cita, perquè la situ­ació “ha can­viat molt”. “Que el PSOE no des­pisti, que no s’espolsi les res­pon­sa­bi­li­tats. Amb JxCat, fa temps que hi estem par­lant i estem d’acord”, pre­cisa Vilalta. “Seria un bon mis­satge i una bona ini­ci­a­tiva que pogués tor­nar a ser al màxim nivell i amb les màximes garan­ties pos­si­bles”, reblava la por­ta­veu d’ERC. Segons ella, hi ha con­ver­ses ober­tes per tan­car una data entre els pre­si­dents i con­cre­tar l’ordre del dia entre els equips de coor­di­nació. El pro­blema de voler seure amb Sánchez és que la nova nor­ma­li­tat suposa el retorn dels viat­ges inter­na­ci­o­nals del pre­si­dent: l’1 de juliol va a la fron­tera amb Por­tu­gal per reo­brir-hi el trànsit en un acte amb António Costa, i després viat­jarà a Brus­sel·les al pri­mer Con­sell Euro­peu pre­sen­cial posta­larma.

Ja sense estat d’alarma, a ERC no ocul­ten l’enuig crei­xent i ahir avançaven el no en la votació del decret de nova nor­ma­li­tat demà pas­sat al Congrés. Fan evi­dent, així, que les rela­ci­ons amb el PSOE no estan en el millor moment. “No han obert nego­ci­ació com per­to­ca­ria per poder tenir el nos­tre suport, i hem vist com han optat pels vots més barats, els de Cs, a canvi de res”, alerta Vilalta. ERC no veu bé aspec­tes del decret sobre la presa de deci­si­ons a par­tir d’ara i el segui­ment sani­tari de la pandèmia, i és par­tidària de posar en relleu la peda­go­gia i la cor­res­pon­sa­bi­li­tat ciu­ta­dana en la pre­venció dels con­ta­gis en lloc de “la impo­sició, la mili­ta­rit­zació i les san­ci­ons” que aplica el govern espa­nyol, segons Vilalta, que veu poc marge per poder recon­duir la posició.  

Tot i que quan va asso­lir l’últim acord per pror­ro­gar l’estat d’alarma ERC es van­tava de dei­xar Cs en la irre­llevància, els d’Inés Arri­ma­das gua­nyen pro­ta­go­nisme com a socis pre­fe­rents de la nova nor­ma­li­tat, que podria durar fins al 2021 o més enllà si no hi ha vacuna, després de ser l’únic par­tit que ha votat a favor de les sis pròrro­gues de l’estat d’alarma jun­ta­ment amb el PNB. “Quina ale­gria!”, llo­ava Edmundo Bal per cele­brar que ERC “s’enfadi amb el govern”. “Se’ns enfa­den Rufián i Urku­llu. Això és que Cs ho fa bé”, opina Bal. Pres­si­o­nat pels pre­si­dents autonòmics, Pablo Casado s’obre a votar a favor del decret si es tra­mita com a pro­jecte de llei: “Espero que Sánchez firmi un pacte d’estat de sani­tat com el de Toledo.”

Si Vilalta veu “gai­rebé impos­si­ble, o impos­si­ble del tot”, un acord sobre el pres­su­post esta­tal del 2021 que els inclo­gui a ells i a Cs –“dos models del tot als antípodes”–, Bal s’hi posa bé. “Si anem ple­gats a Europa per nego­ciar les aju­des, com pot ser que no anem ple­gats aquí per cons­truir uns pres­su­pos­tos d’emergència naci­o­nal?”, sosté Bal.

LES FRASES

No obre negociació com pertocaria si vol el nostre suport, i opta pels vots més barats, de Cs, a canvi de res
Marta Vilalta
portaveu d’Erc
Quina alegria! [que ERC voti en contra del decret] Se’ns enfaden Rufián i Urkullu; això és que Cs ho fa bé
Edmundo Bal
portaveu de ciutadans
Torra no hi creu, en la taula, i estem en espera que el govern s’aclareixi sobre aquesta qüestió
Miquel Iceta
primer secretari del psc

Converses sobre el vot al suplicatori de Borràs

Ò. Palau

ERC va assegurar ahir que hi ha “converses en marxa” amb JxCat i la CUP per buscar una posició única en la votació de dijous al Congrés sobre el suplicatori per poder jutjar la diputada de JxCat Laura Borràs per presumptes irregularitats comptables i tracte de favor quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes, després que en la comissió de l’Estatut del Diputat, que ja hi va donar llum verd dijous passat, els republicans s’absentessin en la votació per evitar prendre posició. Segons la portaveu del partit, Marta Vilalta, aquests dies s’estan intensificant els contactes per trobar “una posició comuna i una fórmula compartida”, que en tot cas serà simbòlica, ja que ja és segur que la votació tirarà endavant amb els vots del PSOE, el PP, Cs i Vox. Vilalta va evitar confirmar que la petició d’ERC sigui igualment que tots s’hi absentin, però sí que va posar tres premisses que creu que cal complir: que qualsevol mena de dubte es pugui “investigar amb garanties”; que hi hagi “sempre tota la solidaritat amb les persones perseguides políticament pel fet de ser independentistes”, i que es “mantingui la integritat” del moviment. “Estem tenint converses, i volem aprofitar els dies d’aquí a dijous; ens donem marge per trobar la fórmula”, resumia.

Els contactes arriben precisament mentre ERC continua insistint en la necessitat “urgent” que tot l’independentisme torni a “seure en una taula” per tancar una diagnosi “tan compartida com sigui possible” sobre el punt en què està, i traçar “una estratègia conjunta”, que veu “imprescindible” per continuar avançant, uns deures que “fa molt temps” que haurien hagut de fer, però que no arriben per enlloc. “La necessitem per afrontar els passos següents, perquè això evitaria que cada nou embat de l’Estat creés una divisió interna que entenem que cansa moltíssim i fa enfadar la ciutadania”, constatava Vilalta, que admetia que, en la negociació, també hi ha d’entrar “l’escenari electoral”. La portaveu parlava d’un doble nivell d’acords necessaris: amb les formacions polítiques amb representació i amb les entitats independentistes de caire cívic. “Llavors representem al màxim el moviment independentista”, concloïa Vilalta, que felicitava Elisenda Paluzie per haver revalidat la presidència de l’ANC, i desitjava que l’entitat “torni a ser” un espai transversal, tan representatiu com sigui possible i que “aglutini” tot el moviment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia