Política

ERC i Cs pressionen Sánchez per la mesa en sentit oposat

Garzón vol reunir la taula després de les eleccions catalanes

Els republicans la volen ja i insten Podem a frenar el gir a la dreta

Ciutadans s’allunya del pressupost si hi ha “mesa de privilegis”

La geometria variable és una benedicció del destí quan hi ha opció de pacte a la dreta i a l’esquerra i un president pot jugar amb dues baralles, però alhora pot esdevenir un esport de risc quan es tensa la corda i els aliats es repel·leixen i pressionen en un sentit oposat. I això és el que ara viu Pedro Sánchez, que somnia amb la quadratura del cercle d’unir a bord tant ERC com Ciutadans i que veu que els dos partits es repel·leixen i exigeixen el contrari al voltant de la mesa de diàleg sobre el conflicte polític: mentre que els republicans volen que es convoqui com més aviat millor al juliol, els d’Inés Arrimadas volen que no es torni a convocar perquè és “la mesa dels privilegis a presos” o bé es retiraran i no negociaran el pressupost del 2021. Atrapat en aquest joc de la sokatira entre ERC i Cs, al govern de Sánchez una primera veu, la del ministre de Consum i també líder d’IU, Alberto Garzón, aposta ja per no reunir la mesa fins que passin les eleccions catalanes –és a dir, fins a la tardor– per tal de dialogar “sense mirar les enquestes de cua d’ull”.

L’atenció del govern de Sánchez i del PSOE es concentrarà cada dia més en el País Basc i Galícia –en detriment de l’agenda catalana– i així serà fins a la data de les eleccions del 12 de juliol. Però al mateix temps es juga una partida múltiple en tres taulers: el de la represa de la mesa de diàleg que va néixer el 26 de febrer i que és el preu d’ERC a la investidura; el d’un pacte en la comissió de reconstrucció sobre les cicatrius del coronavirus, i el de la negociació del pressupost del 2021.

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va adreçar una crida a la consciència a Podem sobre l’afició que té el govern de coalició de buscar la dreta de Cs com a aliada en aquesta fase de nova normalitat i després que els d’Arrimadas han votat a favor de les sis pròrrogues i s’ofereixen per als comptes públics. “La nostra pregunta és a Podem: se senten còmodes amb aquest possible acord amb Cs? Esperàvem més de Podem”, avisava Vilalta.

Cs, que abjura ara de la foto de Colón amb el PP i Vox i busca un perfil propi, està disposat a explorar la possibilitat d’imprimir el segell liberal al pressupost de Sánchez i Iglesias tot i tenir només 10 escons, però la portaveu del partit, Melisa Rodríguez, avisa que la mesa de diàleg els expulsa a ells. “Es posa molt difícil negociar el pressupost si segueix la mesa de la infàmia i dels privilegis a presos”, va dir la dirigent canària de Cs.

A ERC no va agradar que ahir Garzón advertís que tenir unes eleccions catalanes a l’horitzó “afectarà” a l’hora de reunir la mesa. “La mesa de diàleg ha de servir per corregir un problema estructural i estaria bé que debatés solucions sense estar mirant de cua d’ull les enquestes electorals”, va dir Garzón a Catalunya Ràdio. “L’ideal seria després de les eleccions”, va reblar Garzón tot obrint la porta a ajornar-la a l’octubre.

En una entrevista a RAC1, però, el ministre de Sanitat i un fix a la mesa, Salvador Illa, va apuntar a “celebrar-la la segona quinzena de juliol si es donen les condicions” i va explicar que caldrà veure “què passa en l’àmbit independentista”, en el qual veu “discrepàncies d’opinió”. Més directa és la portaveu del PSC, Eva Granados, que posa noms a la divisió: “Torra està en rumb de confrontació. Aragonès haurà de decidir si vol diàleg o confrontació. Que es posin d’acord.”

LES FRASES

Pregunta a Podem: se senten còmodes amb possibles acords amb Cs? N’esperàvem més, de Podem
Marta Vilalta
portaveu d’erc
Torra està en rumb de confrontació i que Aragonès digui si vol això o diàleg. Que es posin d’acord
Eva Granados
portaveu del PSC
Esperar després de les eleccions per reunir la mesa seria l’ideal i no dialogar mirant de cua d’ull les enquestes
s
Alberto Garzón
ministre de consum
Ens posa molt difícil negociar el pressupost si segueix la mesa de la infàmia i dels privilegis a presos
Melisa Rodríguez
portaveu de ciutadans

El síndic vol un acord en els comptes

El síndic de greuges en funcions, Rafael Ribó, va animar ahir els grups parlamentaris a acordar una reforma del pressupost del 2020, que, segons ell, és inadequat per respondre a la crisi de la Covid-19. En el si de la comissió parlamentària i per presentar l’informe anual del 2019 –amb conclusions que ell ja admet que estan superades per l’emergència del coronavirus–, Ribó convidava els diputats presents a treballar per “adaptar de manera valenta” els comptes del 2020 “als reptes” de l’actual situació i va esmentar les llistes d’espera i l’atenció primària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona