Política

Juliol i els pretextos encreuats

La Generalitat i La Moncloa es culpen de no reunir la taula de diàleg onze dies després d’expirar l’estat d’alarma i no hi ha dates lliures fins al 20

Sánchez planteja no ser-hi ell ni Torra

Budó l’acusa de dilatar la represa de les converses

El juliol ha arribat, avui és l’onzè dia sense estat d’alarma i el coronavirus està tan sota control que Pedro Sánchez viatjarà avui a Elvas (Portugal) i a Badajoz per participar en el doble acte de reobertura de la frontera portuguesa al costat de Felip VI. Però aquest desconfinament de l’agenda oficial de La Moncloa no es tradueix en cap avenç per posar dia i hora a l’anunciada segona reunió de la taula de diàleg Estat-Generalitat. Si bé en públic la ministra portaveu María Jesús Montero troba “oportú” retornar a la taula després de les eleccions basques i gallegues del 12 de juliol, el cas és que La Moncloa posa en dubte la voluntat de Quim Torra de seure-hi.

El mateix fa el govern de la Generalitat amb Sánchez. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va acusar l’executiu espanyol de voler dilatar al màxim la represa del diàleg. Primer, amb l’“excusa” dels comicis bascos i gallecs; després, adduint l’escenari d’unes eleccions a Catalunya que ni tan sols estan convocades i que només Torra té “molt clar” quin ha de ser el moment per celebrar-les, segons va assegurar divendres, sense concretar gaire més. “El govern espanyol ha de decidir si realment vol dur a terme aquesta taula”, remarcava la portaveu després de la reunió setmanal del consell executiu.

Hores abans, en una entrevista a Televisió Espanyola, el vicepresident del govern i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, instava també Sánchez a deixar-se d’excuses i reunir la taula com més aviat millor dins d’aquest mes de juliol: “Qui no vol negociar mai no trobarà el moment oportú.”

Tal com va passar en l’arrencada de l’incipient diàleg, abans de la segona reunió tindrà lloc una trobada prèvia preparatòria entre les forces polítiques i les entitats independentistes. La data tampoc no està tancada, però podria ser abans d’acabar aquesta setmana o a principis de la vinent.

Per Sant Jordi, el president de la Generalitat va avançar a El Punt Avui que el nou conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, formarà part de la taula de negociació en substitució d’Alfred Bosch, tenint en compte que presideix la comissió mixta Estat-Generalitat per les seves funcions de responsable de Relacions Institucionals del govern. Els que sembla que no hi acudiran seran els presidents Sánchez i Torra, que la deixarien en mans de les delegacions respectives. Des de Mauritània, el dirigent socialista va parlar de convocar la reunió la segona quinzena del mes, però sense els dos caps de govern presents.

La taula de diàleg que va néixer el 26 de febrer a Madrid, amb La Moncloa desplegant la iconografia pròpia d’una cimera entre dos estats, vivia pendent de celebrar un partit de tornada a Barcelona abans que la pandèmia destrossés les agendes, i la nova normalitat ara resta cada cop més dies al mes de juliol. Sánchez i el PSOE s’implicaran en les campanyes basca i gallega fins a l’últim dia abans de les eleccions del 12-J –i el ministre Salvador Illa serà rendibilitzat pel PSE i el PSdeG en el seu nou rol de reclam electoral–, però l’homenatge d’estat a les víctimes de la Covid-19 del dia 16 a Madrid i el Consell Europeu presencial dels dies 17 i 18 a Brussel·les fan que el primer dia feiner que aparegui com a lliure sigui el 20.

Si bé al govern hi ha veus com la del ministre Alberto Garzón (Consum) que aposten obertament per ajornar la taula fins a l’endemà de les eleccions catalanes, que encara no tenen data i que podrien no arribar fins a l’octubre, Sánchez manté en públic la disposició a explorar les possibilitats que ofereixen les últimes dues setmanes de juliol. “L’única solució per a Catalunya és una solució dialogada, a través de certs fòrums en què volem discutir i diagnosticar la situació”, va defensar ahir Montero. La ministra portaveu ofereix “reprendre l’agenda pactada” després del “parèntesi” forçat pel coronavirus i abordar “un conflicte enquistat des de fa massa temps i que només a través de la paraula pot trobar una solució satisfactòria”. “El president Sánchez ja ha dit que no hi ha cap inconvenient per reunir-se al llarg del mes de juliol si les agendes es posen d’acord perquè així sigui”, diu Montero. “El govern haurà de decidir. Per part nostra, cap problema”, etzibava, i desviava així la culpa de la demora cap a la plaça de Sant Jaume.

Fonts de La Moncloa s’aferren a culpar Torra i l’identifiquen com el responsable que no hi hagi una segona reunió. “La pregunta és: vol Torra reunir la taula? Les paraules de Torra posen en dubte que ell tingui disponibilitat i disposició per reunir la taula”, es pregunten i es responen les mateixes fonts.

Sánchez està al dia del minut i resultat del divorci entre JxCat i ERC perquè ha presenciat els xocs entre Laura Borràs i Gabriel Rufián al Congrés, i aviat va incorporar l’argument de la divisió independentista com a justificant del fre a la convocatòria de la taula. Ahir mateix hi insistia la vicepresidenta Carmen Calvo, que esperava una “proposta conjunta” dels socis de govern a Catalunya. En tot cas, Calvo situava la reunió “abans de l’agost” i remarcava que seure a dialogar, per part espanyola, “no va ser un assumpte puntual o d’estratègia”.

Des de dilluns, Sánchez ha sumat una nova contraindicació a fixar dia i hora per a la taula: Ciutadans avisa que “la taula de privilegis per a presos” –o “la taula de la infàmia”– allunyaria els d’Inés Arrimadas a l’hora de negociar el pressupost del 2021.

Aquest govern, amb convicció, seurà en aquesta taula de diàleg quan correspongui
Carmen Calvo
Vicepresidenta Espanyola
No és el moment ni de vets encreuats ni de continuar assenyalant les qüestions que ens separen
María Jesús Montero
Portaveu del govern espanyol
El govern espanyol ha de decidir si realment vol dur a terme aquesta taula
Meritxell Budó
Portaveu del govern

Colau: “Torra no podrà liderar la solució del diàleg”

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, considera que el president, Quim Torra, “haurà de ser” en la taula de diàleg, “però tothom sap que no podrà liderar la solució, no només del diàleg entre Catalunya i l’Estat, sinó per a la reconstrucció, perquè parla només per als independentistes i ignora més de la meitat de la població”. En una entrevista a Ràdio4, la líder dels comuns va dir ahir que no creu que les eleccions triguin gaire, perquè “la situació no sembla sostenible” entre els socis.

El president li va recordar via Twitter que és alcaldessa amb els vots de Manuel Valls i del PSC i li va demanar que no doni ni una lliçó de diàleg quan el seu partit governa a Madrid: “Per què ignoreu els presos polítics que són a les presons? Per què ignoreu tots els catalans independentistes?” La portaveu del govern, Meritxell Budó, va insistir que Colau tampoc representa ideològicament tota la ciutat “i ningú li discuteix la legitimitat com a alcaldessa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona