Política

La fiscalia del Suprem ataca els presos polítics

Demana a l’alt tribunal que aturi les sortides amb el 100.2 i unifiqui criteris, mentre que la fiscalia catalana ho descartava

Els qua­tre fis­cals del Tri­bu­nal Suprem no han per­dut l’ocasió per exi­gir que es revo­quin les sor­ti­des labo­rals i de volun­ta­riat dels nou pre­sos polítics amb l’arti­cle 100.2 del regla­ment peni­ten­ci­ari, tot i estar ava­la­des per tres jut­ges de vigilància peni­tenciària. Amb la nova afir­mació que “és molt con­tro­ver­tit” qui ha de resol­dre els recur­sos d’apel·lació del 100.2, ahir van pre­sen­tar un escrit a l’alt tri­bu­nal perquè uni­fi­qui cri­te­ris i, si es con­si­dera l’òrgan que ha de resol­dre aquesta fle­xi­bi­lit­zació, li recor­den que les sor­ti­des dels inde­pen­den­tis­tes s’han d’anul·lar fins a la fer­mesa de la seva res­posta, tal com marca la llei.

Tard o d’hora la fis­ca­lia del Suprem s’havia de pro­nun­ciar sobre els pre­sos cata­lans, i més quan els penals han pro­po­sat ja de pas­sar-los a ter­cer grau, i la llei deixa ben clar que la dar­rera paraula en el canvi de clas­si­fi­cació és del tri­bu­nal sen­ten­ci­a­dor, en aquest cas el Suprem.

La posició dels fis­cals del Suprem és contrària a la de la Fis­ca­lia Supe­rior de Cata­lu­nya (que reba­teja en fis­ca­lia “pro­vin­cial” de Cata­lu­nya), la qual, a través dels fis­cals de Lleida i de Bar­ce­lona, s’ha opo­sat als per­mi­sos del 100.2 dels nou pre­sos, però sem­pre ha man­tin­gut, en els seus escrits, que la com­petència per resol­dre-ho és de les audiències pro­vin­ci­als on estan situ­ats els penals, no pas el Suprem. Per exem­ple, en el cas de Lle­do­ners, li cor­res­pon a la secció 21 de l’Audiència de Bar­ce­lona, que té pen­dent de res­pon­dre als recur­sos de la fis­ca­lia con­tra els 100.2 de Cui­xart, Sànchez i Forn.

El jutge de vigilància peni­tenciària 3 de Cata­lu­nya (Lleida) és qui va obrir la porta a aquest debat. Va apro­var el 100.2 de For­ca­dell però va pre­gun­tar al Suprem qui té la com­petència per aten­dre els recur­sos en segona instància. Ara l’alt tri­bu­nal ha dema­nat el parer a la fis­ca­lia del Suprem, que encapçala Javier Zara­goza, i que manté la línia més bel·lige­rant con­tra els inde­pen­den­tis­tes cata­lans. En el seu escrit, els fis­cals sos­te­nen que el 100.2 “no és un tema pacífic” i per il·lus­trar-ho expo­sen dues reso­lu­ci­ons, una d’aques­tes del cas Urdan­ga­rin, en què man­te­nen que és el tri­bu­nal sen­ten­ci­a­dor qui revoca el 100.2, mal­grat que també es dema­nava el canvi de clas­si­fi­cació. Hi afe­gei­xen que el prin­cipi de fle­xi­bi­lit­zació apro­vat en el regla­ment peni­ten­ci­ari “és una moda­li­tat de clas­si­fi­cació” i per això és el tri­bu­nal sen­ten­ci­a­dor qui ha d’apro­var o no aques­tes sor­ti­des. Hi afe­gei­xen que els jut­ges van exi­gir una regu­lació del 100.2 per llei davant “l’alt risc d’arbi­tra­ri­e­tat”.

Paral·lela­ment, el TSJC va infor­mar ahir que la jut­gessa de vigilància peni­tenciària 5 de Cata­lu­nya, que resol els casos de Lle­do­ners, ha donat llum verd al 100.2 de l’exvi­ce­pre­si­dent Oriol Jun­que­ras i dels excon­se­llers Josep Rull i Jordi Turull. La magis­trada ha man­tin­gut que no hi ha cap con­trovèrsia i que el 100.2 no és un ter­cer grau enco­bert, com manté la fis­ca­lia.

LA XIFRA

3
sortides laborals
aprovades: de Junqueras, Rull i Turull amb el 100.2. Ho avala la jutgessa de vigilància penitenciària 5, i tots els presos polítics ja tenen el vistiplau.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.