Política

Illa admet “preocupació” pels brots, especialment els de Lleida i Lugo

El ministre de Sanitat assegura que no li sembla malament que Govern de la Generalitat reforci l’obligatorietat de mascareta

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat aquest dimecres que segueix des “d’una situació de preocupació” l’evolució dels 67 brots de Covid-19 actius en aquests moments a l’Estat, dels quals els del Segrià i A Mariña (Lugo) són els que més l’inquieten.

En declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio, Illa ha informat que des de l’11 de maig s’han detectat 118 brots del virus, dels quals 67 segueixen actius.

“Sabem que hi haurà brots, hi ha hagut a tots els països, però naturalment el seguim amb preocupació i diàriament”, h a indicat el ministre.

Ha afirmat que “la comunicació tècnica” amb les comunitats autònomes és “constant” i “molt fluida” i que fins que no es trobi una vacuna contra el virus -segons ha dit, si tot va bé arribaria durant el segon trimestre del l’any vinent - caldrà “aprendre a conviure amb ell”. Això requerirà de “molta exigència individual” i “estar en alerta”.

Amb relació a si les eleccions gallegues es podran celebrar amb normalitat, ha dit que és una cosa que caldrà “valorar diàriament”, si bé ha insinuat que es podran dur a terme “ si les coses es fan bé i es prenen precaucions”.

En qualsevol cas, no és una cosa que hagi de decidir el seu ministeri, sinó que és la Junta Electoral qui “hauria de prendre mesures” si fos necessari.

D’altra banda, no ha volgut entrar a valorar si la Generalitat va trigar massa a confinar perimetralment el Segrià, tot i que sí que ha assenyalat que era “una decisió difícil de prendre” i ha alertat que “en funció de com evolucionin les coses no es pot descartar res”, tampoc un confinament domiciliari en aquesta comarca lleidatana.

Els brots de les quatre comarques aragoneses , en canvi, “estan en vistes de control”, ja que hi ha “una reducció de casos” i “l’evolució és positiva”.

Respecte a la decisió de la Generalitat sobre si s’ha d’usar sempre obligatòriament la mascareta, ha assenyalat: “No em sembla malament, si a la Generalitat li sembla oportú, que reforci aquesta mesura”.

No obstant, el ministre ha volgut recordar que, per norma general, “l’ús de la mascareta ja és obligatori” excepte en casos especials per prescripció mèdica. Però “si a Catalunya volen fer un pas més, no tinc res a dir”, ha afegit.

La consellera de Salut catalana, Alba Vergés, va proposar ahir que l’ ús de mascaretes a Catalunya sigui obligatori sempre en l’espai públic i en el lloc de treball encara que es mantinguin les distàncies de seguretat, una decisió que s’haurà de prendre avui en el marc del PROCICAT .

Preguntat sobre la seva relació amb el Govern, Illa ha detallat que sempre “hi ha hagut bona coordinació” i ha destacat que ha mantingut “una relació molt fluida” amb tots els responsables de sanitat de les comunitats autònomes.

Ha defensat en aquest sentit que “el marc constitucional ha estat una fortalesa” a l’hora d’afrontar la crisi, atès que ha facilitat que hi hagués “elements de coordinació permanent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona