Política

Els nou presos polítics obtenen la semillibertat

El Departament de Justícia valida el tercer grau que van proposar les juntes de tractament dels tres penals

Només aniran a dormir a les presons, malgrat que la fiscalia presenti recurs en contra

El Departament de Justícia va validar ahir la semillibertat dels nou presos polítics, dos dies després que els Jordis han complert 1.000 dies engarjolats i tal com ho havien proposat, el 2 de juliol passat, les juntes de tractament dels tres penals on són tancats, complint les condemnes d’entre 9 i 13 anys de presó imposades pel Tribunal Suprem en considerar-los autors d’un delicte de sedició i alguns d’ells també per malversació de fons públics. La fiscalia, segurament, presentarà recurs contra el tercer grau aprovat per a tots, però la revocació de la seva semillibertat no es pot executar fins que ho dicti un jutge o tribunal.

Així, a partir d’avui els independentistes catalans podran sortir tot el dia del penal i continuar fent les tasques de voluntariat i les feines, aprovades amb l’article 100.2, i hauran de tornar al vespre a la presó o a un centre obert, com hi ha als penals de Wad-Ras o la Trinitat, a Barcelona. El cap de setmana podran passar-lo sencer a casa seva. En concret, ha estat l’equip del servei de classificació de la secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima qui ha aprovat en tercer grau les classificacions dels membres del govern i la presidenta del Parlament de la XI legislatura, com dels líders de les entitats sobiranistes Òmnium i ANC en el moment del referèndum de l’1 d’octubre.

Ara els presos polítics han d’acordar amb les juntes dels centres penitenciaris quin dia començaran la semillibertat. L’expresidenta Carme Forcadell ho analitzarà amb responsables de la presó de Dones (Barcelona); l’exconsellera Dolors Bassa, amb la presó de Puig de les Basses (Figueres); i l’exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull i Joaquim Forn, i els líders civils Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, amb caps de Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada).

Paral·lelament a les sortides en tercer grau, la fiscalia, si vol, primer ha de presentar-hi recurs en contra al jutge de vigilància penitenciària del qual depengui la presó. Per exemple, Lledoners és competència de la jutgessa de vigilància 5 de Catalunya, que ha validat tots els 100.2 dels exconsellers. Si els jutjats de vigilància penitenciària ratifiquen el tercer grau, llavors la fiscalia ha de presentar recurs d’apel·lació al jutjat sentenciador, que és el Tribunal Suprem, el qual sí que podria suspendre les sortides abans de resoldre els recursos.

El Departament de Justícia, dirigit per Ester Capella (ERC), detalla que “totes les resolucions són el resultat d’una anàlisi individualitzada”. Amb tot, s’hi afegeix que, en tots ells, el servei de classificació coincideix a subratllar “la participació en activitats de raonament, judici crític i resolució de conflictes; la màxima col·laboració, tant amb la resta d’interns com amb els professionals dels equipaments penitenciaris; així com l’absència d’incompliments judicials i d’expedients disciplinaris”.

El servei també ha tingut en compte que tots els presos polítics disposen d’una xarxa social i familiar favorable per a la rehabilitació, junt amb un pronòstic de baix risc de reincidència. El servei, format per cinc juristes i cinc psicòlegs, unifica criteris de les juntes dels penals, i només modifica un 5% del que acorden.

LA XIFRA

30
professionals
penitenciaris han analitzat cada un dels expedients dels presos polítics per acordar el canvi.

Quatre mossos, al jutjat

Quatre agents dels Mossos declaren avui al jutjat d’instrucció 25 de Barcelona, acusats de tortures i lesions a dos joves que van participar en les mobilitzacions contra la sentència als presos polítics el 18 d’octubre del 2019 a Barcelona, i que van estar disset dies en presó preventiva acusats de desordres públics. El penalista Eduardo Cáliz, que els va defensar en ser detinguts, va denunciar els agents. Hi relata que els dos joves, David i Álvaro, es dirigien a la parada del bus nocturn cap a Parets del Vallès, quan una unitat de la Brimo els va agafar i pegar, a més d’amenaçar-los que els acusarien de terrorisme. Un dels antiavalots és acusat de picar amb una ampolla de vidre a la cella de David, que va requerir sutura. Álvaro també té atestat de lesions, i es pensava que havien usat una pistola Taser per retenir-lo, aspecte descartat per la policia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES