Política

Calvo diu que la casa reial ha de prendre decisions

El govern espanyol sabia des de fa un any l’existència de la fundació de Panamà on Joan Carles amagava els diners

El govern espanyol continua fent tímides declaracions sobre els negocis opacs de Joan Carles I a l’Aràbia Saudita i els seus tripijocs en paradisos fiscals. La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, va subratllar, després de l’homenatge de l’Estat a les víctimes del coronavirus a Madrid, que la casa reial “ha de prendre les seves decisions”, sense que l’executiu hi interfereixi. De tota manera, va dir que “una part de la societat està preocupada” per les informacions diàries sobre els negocis foscos del rei emèrit, i va remarcar que entenien aquesta inquietud.

En la línia de salvar la monarquia al preu que sigui, Calvo va voler diferenciar clarament el perfil i les actuacions de Joan Carles de la –segons va qualificar– “tasca impecable que fa Felip VI”. “En aquest sentit, el govern distingeix amb total claredat”, hi va afegir.

Les declaracions de la vicepresidenta van coincidir amb la publicació a El Confidencial que el govern de Pedro Sánchez sap des de fa més d’un any que el rei emèrit havia creat l’offshore panamenya, la Fundació Lucum, on va amagar part de la seva fortuna. El cap de la Casa del Rei, Jaime Alfonsín, va comunicar fa un any a Carmen Calvo l’existència de la fundació després que el rei hagués estat informat pels advocats de Corinna Larsen que ell era beneficiari de la fundació quan morís el seu pare. La fundació es va crear per poder amagar els 65 milions que li va donar el rei de l’Aràbia Saudita com a comissió per les obres de l’AVE a la Meca.

Després que el diari britànic The Telegraph hagués publicat els comptes del rei emèrit en paradisos fiscals, la Zarzuela va emetre un comunicat en què explicava que Felip VI renunciava a l’herència d’aquesta fundació i que retirava l’assignació al seu pare.

La Zarzuela i el govern espanyol estan negociant una sortida a l’escàndol i les mesures podrien ser imminents. Unes mesures destinades a salvar la institució, separant el regnat de Felip VI del seu pare, en línia amb les declaracions fetes per Calvo després de l’homenatge a les més de 28.000 víctimes del coronavirus a l’Estat.

Al voltant d’un peveter, totes les autoritats espanyoles, el govern estatal, i representants de la UE van donar el protagonisme a la societat civil, excepte Felip VI, que va obrir la cerimònia quan va arribar a l’acte i la va clausurar amb el seu discurs.

El moment més emotiu el va protagonitzar Aroa López, infermera supervisora d’urgències de l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona, que va recordar la dura situació que han viscut als hospitals i que, segons va dir, els “marcarà per sempre”. La infermera va finalitzar les seves paraules demanant als polítics que defensin la sanitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia