Política

La líder opositora s’exilia

La rival de Lukaixenko en les presidencials fuig a Lituània després que el règim l’obligués a fer una crida a aturar les protestes

Un altre mort en el tercer dia d’enfrontaments entre manifestants i agents antiavalots

Svetlana Tikhanóvskaia, la candidata opositora bielorussa que va rebutjar la victòria d’Aleksandr Lukaixenko en les eleccions presidencials de diumenge al·legant frau, ha abandonat el país i s’ha refugiat a la veïna Lituània. En un vídeo penjat a YouTube, Tikhanóvskaia, una mestressa de casa que es va llançar a la cursa presidencial per substituir el seu marit, el bloguer Serguei Tikhanovski, empresonat pel règim, va explicar que havia rebut amenaces contra la seva família i un ultimàtum. Va admetre que havia afrontat “una decisió molt difícil”, que va prendre per protegir els seus fills.

El ministre d’Afers Estrangers de Lituània, Linas Linkevicius, va confirmar ahir que l’opositora bielorussa és en un lloc “segur” al país bàltic. Segons informava ahir el diari britànic The Guardian citant el ministre lituà, Tikhanóvskaia va ser detinguda durant set hores per les autoritats bielorusses després d’haver presentat una demanda per frau electoral i va travessar la frontera ahir d’hora al matí. Abans d’abandonar el seu país –continua The Guardian–, l’haurien obligat a llegir un comunicat davant les càmeres en què demanava als seus seguidors que no participessin en les manifestacions contra el govern.

En un vídeo filmat aparentment dilluns a l’edifici de la comissió electoral central després d’haver impugnat els resultats oficials preliminars (un 80% dels vots per a Lukaixenko versus un 10% per a ella), la candidata opositora, amb la cara desencaixada, llegeix un paper que diu: “Bielorussos, us demano que sigueu responsables i respecteu la llei. No vull sang ni violència. Us demano que no oposeu resistència a la policia, no aneu a la plaça, no poseu les vostres vides en perill.”

Els analistes creuen que l’exili de Tikhanóvskaia no repercutirà en l’ànim de protesta, ja que l’objectiu de l’oposició no ha variat: que Lukaixenko entregui el poder en un termini de dues setmanes per poder convocar, immediatament després, noves eleccions.

“No més dictadura”

“Els bielorussos saben que Lukaixenko va falsificar les eleccions i no suportaran cinc anys més de dictadura”, comentava ahir a l’agència Efe Veronika Tsepkalo, aliada de Tikhanóvskaia i també exiliada, en el seu cas a Moscou.

Les denúncies de frau –l’oposició va posar en marxa un recompte paral·lel de la votació a través d’una aplicació informàtica– van desfermar una onada de protestes arreu de Bielorússia. Ahir, en la tercera jornada, les mobilitzacions antigovernamentals van provocar un altre mort, mentre que als hospitals hi ha ingressats uns 200 ferits.

“Un dels manifestants va intentar llançar un artefacte explosiu contra les forces de seguretat. Li va esclatar a la mà i li va provocar ferides mortals”, va informar el Ministeri de l’Interior a la xarxa Telegram. L’incident va tenir lloc a la capital, Minsk, durant els xocs violents entre manifestants i agents antiavalots mobilitzats per desbloquejar la plaça Puixkin. Diumenge, després de l’anunci dels primers resultats, ja hi va haver un centenar de ferits i ahir la premsa parlava d’unes desenes més, de diversa consideració.

Les autoritats han reconegut que les protestes s’han estès a 33 ciutats i localitats del país i que més de 5.000 persones han estat detingudes. Lukaixenko acusa l’oposició d’haver planejat l’assalt i l’ocupació d’edificis públics i denuncia que les protestes estan orquestrades des de l’estranger per països com ara la República Txeca i Polònia. A través de les xarxes socials, es va fer una crida a la vaga general a Bielorússia a partir del migdia, mentre que els Estats Units, per boca del secretari d’Estat, Mike Pompeo, que al febrer es va reunir a Minsk amb Lukaixenko, instaven les autoritats bielorusses a abstenir-se de recórrer a la força contra els manifestants.

[Tikhanóvskaia] No tenia cap altra opció que abandonar el país
Linas Linkevicius
MINISTRE D’AFERS ESTRANGERS DE LITUÀNIA
[A la comunitat internacional] Reconeguin Svetlana com l’única presidenta elegida legalment
Veronika Tsepkalo
DIRIGENT OPOSITORA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona