Política

Suport a Muro dels lletrats del Parlament

Els lletrats del Parlament van expressar ahir, en una carta tramesa a la mesa, el seu suport al secretari general de la cambra, Xavier Muro, després que el president català, Quim Torra, n’hagi exigit la destitució per haver mutilat, en publicar-les al butlletí oficial de la institució, part de les resolucions aprovades divendres en el ple sobre la monarquia. Muro va esgrimir en una nota al final del BOPC de dilluns que les parts omeses contravenien sentències del Tribunal Constitucional i que tenia l’obligació d’impedir que es publiquessin, perquè havia estat requerit directament pel TC, fet que va provocar l’enuig de JxCat i de Torra.

Segons la junta de lletrats, Muro va actuar amb “total independència i professionalitat”, perquè té l’ordre de “no realitzar actes jurídics o materials” que contradiguin el TC. La missiva, que ahir va fer pública l’ACN, destaca que els serveis jurídics del Parlament els integren funcionaris públics independents “amb objectivitat en l’exercici de les seves funcions” i que han d’ajustar-se a la llei i a les resolucions judicials. A més del mateix Muro, signen la carta el lletrat major, Joan Ridao, i els lletrats Ferran Domínguez, Clara Marsan, Miquel Lluís Palomares, Antoni Bayona, Esther Andreu, Mercè Arderiu i Anna Casas. La diputada del PSC Alícia Romero també va expressar el seu suport als lletrats que “reivindiquen la seva professionalitat i objectivitat, així com les seves actuacions necessàriament ajustades a la llei”. “Hem de dignificar les institucions respectant la separació de poders i la llei”, va piular.

En canvi, el diputat de la CUP Carles Riera considera “imprescindible” que el BOPC publiqui íntegrament les resolucions aprovades, perquè els funcionaris “han de respectar la decisió sobirana” del Parlament. “No ens hi oposarem si passa”, va indicar, a Catalunya Ràdio, sobre una possible destitució de Muro. Això sí, sense arribar a exigir-la, perquè Riera va responsabilitzar el president Roger Torrent i la mesa per “aplanar-se” davant el TC, i va reclamar-los que “assumeixin la plena sobirania” de la cambra. “Allò que el Parlament decideix és intocable”, va afirmar, abans detornar a oferir la CUP per entrar a l’òrgan per “defensar que el que es decideix al Parlament arribi fins a les darreres conseqüències”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona