Política

Pascal insta a emular Urkullu i no Otegi com vol Puigdemont

La líder del PNC es veu com el PNB i desafia el PDeCAT a triar

“Governar des de Waterloo és inacceptable”, diu

La basquitis és una inèrcia que sobrevola la política catalana periòdicament i que convida a participar en un joc de miralls. En un moment en què el PNB practica el peix al cove a la basca, l’exsenadora del PDeCAT i líder del Partit Nacionalista de Catalunya (PNC), Marta Pascal, ha escollit el mirall en què ella i la formació acabada de néixer es volen veure reflectits: el partit que Sabino Arana va fundar el 31 de juliol de 1895, dia de Sant Ignasi, ara fa 125 anys. “El PNB és un referent molt clar. La nostra línia és la de compatibilitzar ideals i política, la del pragmatisme, i qui millor representa això ara és el PNB. El referent de Puigdemont i de JxCat són EH Bildu i Arnaldo Otegi; el nostre, Andoni Ortuzar i Iñigo Urkullu. I el PDeCAT ha d’escollir on se situa”, va desafiar Pascal ahir en declaracions al diari basc El Correo.

L’excoordinadora del PDeCAT és crítica amb l’escenari polític actual a Catalunya i reclama una convocatòria d’eleccions que ara per ara no entra en la immediatesa de Quim Torra. Per Pascal, és “urgent” que hi hagi unes eleccions a Catalunya perquè el govern de coalició de JxCat i ERC està “absolutament aturat i bloquejat, abocat a agendes personals i partidistes, i practicant un sectarisme inacceptable per part del president”. “Governar des de Waterloo és inacceptable”, etziba al president Torra i a Puigdemont.

Que Urkullu és el gran referent a copiar per part de Pascal no és cap secret. El lehendakari, que defuig qualsevol acostament a la realitat catalana des de la fallida medicació en l’hora greu del procés l’octubre del 2017, va accedir a firmar el pròleg de Perdre la por, el llibre on Pascal evoca la moderació que vol imprimir a la política després de trencar amb Puigdemont.

Pascal admet que en el PNC hi ha “catalanistes i sobiranistes” i que, si bé tots defensen un referèndum pactat amb l’Estat, “la prioritat és aixecar el país i recuperar l’economia”. Pel que fa a la fugida del rei Joan Carles I, que posa en qüestió la monarquia, Pascal defuig el debat sobre la República. “No és la prioritat. Nosaltres ens situem a favor de l’exemplaritat i la transparència, i que el cap de l’Estat sigui una persona honesta”, precisa.

LA FRASE

El referent de JxCat i Puigdemont és Bildu i Otegi; el nostre, Ortuzar i Urkullu, i el PDeCAT ha d’escollir
Marta Pascal
secretària general del PNC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona