Política

10 mesos a la presó de Daniel Gallardo

El jove que es va manifestar el 16 d’octubre a Sol contra la condemna del Suprem als presos polítics acumula 300 dies en presó preventiva a Alcalá-Meco

La justícia li va negar la sortida tot i la pandèmia i afronta sis anys de pena

El jove canvia l’advocat Mario López per Karim Benamar i espera que al setembre hi hagi el judici

Al llibre 34 dies de tardor i 1 de primavera. Diari de presó, l’exconsellera de Governació (2016-2017) Meritxell Borràs relata el moment de la notícia de l’empresonament preventiu amb Dolors Bassa el 2 de novembre del 2017. “Ens tornen a emmanillar, ara per davant. Ens fan pujar a una furgoneta i la Dolors pregunta on ens porten. La resposta, seca: «Alcalá-Meco.» I diu: «On és, això?» [...] Després d’una estona que no sé comptar però que se’m fa molt llarga arribem a Alcalá-Meco. Ja és de nit i veig una presó vella. Fa angúnia.” Quan el 16 d’octubre el Tribunal Suprem va comunicar la condemna per sedició dels presos polítics, el jove de 22 anys Daniel Gallardo també ignorava on és “això” d’Alcalá-Meco, la presó edificada el 1981 als afores d’Alcalá de Henares, a 38 quilòmetres del centre de Madrid, i per la qual han passat Bassa i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell. Avui, el jove Daniel Gallardo hi compleix 10 mesos en presó preventiva.

Igual que van fer un miler de madrilenys aquell dia, Gallardo va acudir el 16 d’octubre del 2019 a la Puerta del Sol a la manifestació en contra de la sentència i ho va fer amb una amiga, Elsa Vilki, que era a Madrid de visita vinguda des d’Andalusia. En l’acte, els assistents van lluir pancartes amb els lemes “Madrid está con el pueblo catalán”, “Libertad presos políticos” i “Decidir no es delito”, així com una gran bandera tricolor republicana amb un llaç groc. Al final de la marxa a Sol, els antiavalots van carregar durament en punts com ara la Plaza de la Villa i la Calle del Rollo. En veure un antiavalots carregant amb violència contra l’amiga a la Calle del Rollo, Gallardo va defensar-la. I aquí es va iniciar el seu calvari.

La primera nit al calabós per atemptat a l’autoritat ha donat pas a més de 300 dies a Alcalá-Meco. La jutgessa del jutjat d’instrucció número 22 de Madrid, Patricia Jiménez-Alfaro, ha obviat l’informe mèdic i ha basat la presó preventiva només en l’atestat policial que relata ferides fetes a un agent amb un pal de palet de fusta amb claus. L’agent atacat va ser atès dues hores abans de l’enfrontament i a 800 metres de la Calle del Rollo, però la jutgessa no raona mai com arriba un pal amb claus a la mà del jove sense antecedents, i la unitat de prevenció i reacció de la policia espanyola aviat va filtrar a El Mundo una foto d’un pal amb claus clavats al casc i feta a la comissaria i no al lloc dels fets.

Si el Nadal ja va ser dur per a Gallardo, la pandèmia ha endurit el rigor de la presó. La jutgessa, però, li ha denegat qualsevol mesura de llibertat vigilada invocant el risc de fuga i que afronta sis anys de presó per atemptat a l’autoritat. Gallardo ha canviat ara d’advocat i el lletrat Mario López ha cedit el testimoni a Karim Benamar, especialista a assistir manifestants. “Jo tinc casos amb menys arrelament del que té Gallardo a Madrid i amb més mitjans per fugir, ja que ell no en té, i han obtingut algun tipus de llibertat vigilada”, revela Benamar. El judici s’ha ajornat per la paràlisi judicial per culpa del coronavirus i ara s’espera que sigui al setembre, però al mòdul IV d’Alcalá-Meco Gallardo continua comptant els seus dies de presó sense condemna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA