Política

En la recta final la decisió sobre l’acta de Junqueras

ERC confia que el TGUE emetrà una sentència definitiva abans de final d’any

ERC confia que el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), òrgan d’última instància, emeti una sentència sobre si Oriol Junqueras pot assumir l’acta d’eurodiputat “al setembre, o en tot cas abans de final d’any”, segons va explicar ahir l’eurodiputada Diana Riba a Prada, on va participar en les jornades que organitza la Fundació Josep Irla en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE). Riba va explicar que, de fet, el TGUE “ja hauria d’haver sentenciat” arran del recurs interposat per la defensa perquè es fes efectiva la sentència del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) al desembre, que declarava que Junqueras ja era eurodiputat de ple dret des que van ser proclamats els resultats al juny –fet que de retruc possibilita que avui ho siguin Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí–, però finalment el Tribunal Suprem va decidir comparèixer per aportar més proves, i això ha fet allargar la decisió.

En paral·lel, hi ha una denúncia posada contra la mesa del Parlament Europeu, després que decidís fer efectiva la resolució del Suprem que negava la condició a Junqueras perquè ja estava inhabilitat quan va resoldre el TJUE. “Els processos són clars, i l’ordre estipulat no s’ha respectat, se l’ha sentenciat sense haver-se-li aixecat abans la immunitat”, reblava Riba, que sosté que una sentència favorable anul·laria el judici de l’1-O i obligaria a repetir-lo per a Junqueras. A més, en aquest cas, Jordi Solé, que per cert va assumir l’acta d’eurodiputat sense jurar la Constitució, la retornaria també al líder d’ERC.

“Cal donar suport a Escòcia”

En la seva xerrada sobre “independentisme i europeisme exigent”, Riba va advocar per donar suport a un segon referèndum a Escòcia, per després ajudar-los, si surt que sí, a tornar a la UE, on llavors podrien aconseguir els seus favors. “Hem d’ocupar-nos que l’aconsegueixin també; les fronteres es mouen i la següent pot ser la nostra”, justificava. “Cal veure quines eines ens dona Europa per seguir el projecte independentista, i entendre quines cartes té per saber com hi podem jugar”, reflexionava Riba. “Europa és un club d’estats, i ens toca jugar dins de l’estat on ens toca viure abans d’arribar a altres solucions”, concloïa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona