Política

Hongria tanca les fronteres amb l’excusa del virus

Malgrat ser un dels països amb menys incidència de la pandèmia de la UE, el govern d’Orbán afirma que “el risc” són els estrangers

Brussel·les li reclama que no discrimini ciutadans europeus

Hongria va tancar, ahir, totes les seves fronteres amb la intenció segons el seu govern d’evitar la importació de casos de coronavirus. La dràstica mesura és l’única d’aquestes característiques presa per un estat de la Unió Europea i ja ha generat una cascada de reaccions de preocupació a les institucions de govern europees.

El decret que aïlla Hongria de l’exterior va entrar en vigor dimarts a la mitjanit i no té termini de finalització. Permet algunes excepcions: les caravanes militars, els viatges diplomàtics, l’entrada als qui treballen al país o bé volen passar la frontera per assistir a esdeveniments religiosos, esportius i culturals “d’importància”. Els hongaresos que tornen de l’estranger hauran de presentar dues proves negatives fetes les 48 hores anteriors o fer una quarantena de dues setmanes. La mesura no implica restriccions de moviment internes.

Queden fora de la prohibició els ciutadans txecs, eslovacs i polonesos que tinguin reservat un allotjament i presentin un test negatiu de coronavirus. Fins ara, la incidència de la Covid-19 al país ha estat força baixa. Així, des de març, aquest país de 9,7 milions d’habitants solament ha registrat 6.257 contagis, incloses 616 morts, el que el situa com un dels països menys afectats per la pandèmia de tot Europa. Malgrat això, el ministre de Governació hongarès, Gergely Gulyás, no es va estar d’assegurar que “el perill més gran és la importació [del virus]. Amb el tancament de fronteres i el compliment de les normes sanitàries podrà ser controlat”.

La mesura entra en vigor un dia després que Budapest anunciés la pròrroga de “l’estat de crisi per migració massiva” –tot i registrar una xifra insignificant de demandants d’asil– i diferents observadors creuen que té més a veure amb “els objectius polítics i econòmics que amb la lluita contra el virus”, segons Zsombor Kunetz, metge i expert sanitari a un diari local. El principal risc víric és ara en l’aparició de brots en centres sanitaris.

La Comissió Europea va dir ahir al govern de l’ultranacionalista de Viktor Orbán que “qualsevol mesura que no compleixi amb els principis fonamentals de dret de la UE hauria de ser retirada immediatament, evidentment”, segons el comissari de Justícia, que va reclamar alhora “la integritat de l’espai Schengen”.

LA FRASE

El perill més gran és la importació del virus
Gergely Gulyás
MINISTRE DE GOVERNACIÓ HONGARÈS

LA XIFRA

616
morts
per Covid-19 registra, des del març, Hongria, i 6.257 contagis, un dels índexs més baixos de tot Europa.

LA FRASE

Qualsevol mesura que no compleixi amb els principis de dret de la UE hauria de ser retirada
Didier Reynders
C0missari europeu de justícia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona