Política

La policia de Portland abat el sospitós d’haver matat un seguidor de Trump

La nova víctima dels agents es declarava membre del moviment antifeixista Antifa

Trump i Biden ofereixen discursos oposats per abordar la tensió racial

La tensió que es viu als carrers dels Estats Units, especialment en llocs com ara Portland (Oregon), no es rebaixa ni un mil·límetre. Les manifestacions i contramanifestacions en un context de reclam de justícia racial i defensa de les forces de l’ordre i la mà de ferro en seguretat estan mostrant al país la profunda divisió que hi existeix, i escora cap a dos extrems antagònics les possibilitats de futur que tenen en les eleccions.

La matinada de divendres, els fets que s’amunteguen i inflamen la confrontació a Portland van viure un nou gir quan un agent federal dels EUA va abatre el sospitós d’haver assassinat el cap de setmana passat un seguidor del president, Donald Trump, en un enfrontament després d’una protesta antiracista.

La víctima, Michael Forest Reinoehl, seguidor fervent del moviment antifeixista Antifa, va treure una pistola quan estava a punt de ser detingut per la policia, acció que va provocar que fos abatut. Hores abans, el mateix Reinoehl confessava a Vice News haver matat fa uns dies Aaron Danielson, membre del grup ultradretà Patriot Prayer, i que ho havia fet en defensa pròpia, just després d’un enfrontament violent entre manifestants contra el racisme i una caravana de simpatitzants del president que van disparar perdigons.

La mort de Danielson va ser perfecta per a la retòrica del president Trump, cada vegada més còmode en l’enrocament en un discurs a favor de la “llei i l’ordre” i la defensa de les forces de seguretat davant moviments “anarquistes” com ara el grup Antifa, que amenaça de catalogar com a grup terrorista.

El contrast amb el candidat demòcrata a la Casa Blanca, Joe Biden, és abismal, i l’exvicepresident està intentant posar-ho de manifest constantment per distanciar-se’n. Dijous, en la visita que va fer a Kenosha (Wisconsin), Biden va fer referència explícita al problema de racisme sistèmic que es viu als EUA com el problema d’arrel i “el pecat original” del país, i va dir que les protestes actuals poden servir per empènyer cap a les reformes estructurals exigides. Trump, en el mateix escenari, va descartar totalment fer cap referència al racisme.

La venda d’armes es dispara

En època de crisi, la venda d’armes als EUA sempre s’accelera, i la conjunció de coronavirus i les protestes ha estat la tempesta perfecta per veure nous rècords. Segons dades de l’FBI, a l’agost es van adquirir per tercer mes consecutiu més de dos milions d’armes. Des del març se n’han comprat gairebé 13 milions. Joshua Powell, exnúmero dos del lobby armamentista, demana reformes en el control d’armes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom