Política

Més a prop la nul·litat del judici a Lluís Companys

El Consell de Ministres aprovarà dimarts l’avantprojecte de llei de memòria democràtica mentre negocia els comptes

Amb l’horitzó de la negociació del pressupost i confirmant el que a l’agost en una visita a París ja havia avançat la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, l’anul·lació del judici a l’expresident de la Generalitat Lluís Companys cada vegada està més a prop i pot començar a desencallar-se quan el Consell de Ministres aprovi dimarts l’avantprojecte de llei de memòria democràtica. El text normatiu preveu anul·lar les condemnes i sancions produïdes per “raons polítiques, ideològiques, de consciència o creença religiosa” durant la Guerra Civil espanyola o la dictadura, incloent-hi, per tant, la de l’expresident

D’aquesta manera, i just quan l’executiu espanyol torna a necessitar suports per tirar endavant els comptes, completa el que va iniciar fa 21 mesos en aquell Consell de Ministres del desembre del 2018 a la Llotja de Mar de Barcelona. Aleshores va fer només una declaració política en la qual reconeixia el rebuig al consell de guerra que el 1940 va ordenar l’afusellament de Companys i assumia la reparació i la restitució de la seva figura de manera simbòlica, però sense validesa jurídica pendent de la tramitació d’aquesta nova llei. La normativa era una de les promeses del nou executiu, que en diferents ocasions n’havia anunciat la imminent aprovació, la darrera al juliol, i a través també de la vicepresidenta.

Tal com havia explicat la mateixa Calvo, la llei també prohibirà el finançament amb diner públic d’entitats que enalteixin dictadors, com podria ser el cas de la Fundación Francisco Franco. El Periódico va avançar ahir que l’avantprojecte preveu la revocació de distincions, nomenaments, títols i honors institucionals, a més de condecoracions i recompenses o la supressió de títols nobiliaris, com podria ser el cas del policia Billy El Niño. També proposarà la creació d’una fiscalia de sala per investigar fets de la guerra o de la dictadura que puguin constituir violacions dels drets humans i del dret internacional humanitari i deixa en mans del govern de l’Estat la responsabilitat de trobar els desapareguts.

Rufián: “Aguantin, que nosaltres aguantarem”

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va enviar ahir un missatge a Pablo Iglesias perquè mantinguin el vet a Cs en la negociació del pressupost general amb un: “Aguantin, perquè si aguanten nosaltres aguantarem.” El republicà els va advertir que “l’operació per fer reviure un dels partits de la dreta va molt més enllà” del pressupost i vol que “el PSOE pugui escollir en els pròxims deu anys entre vostès i Cs”.

Per aquest motiu, en la seva pregunta a Pedro Sánchez en la sessió de control va instar el PSOE i Podem a buscar un acord d’esquerres i no un pacte amb la formació d’Inés Arrimadas, ja que no és el mateix fer-ho “amb qui governa amb Ayuso a Madrid o Vox a Andalusia que amb ERC”. Sánchez va convidar ERC a “reflexionar” i a sumar-se a un acord per un pressupost “progressista” i va instar totes les formacions a fer “un esforç per superar la dialèctica ideològica” per “vehicular 140.000 milions d’euros de la UE i no deixar ningú enrere”.

Fa una setmana Rufián ja va expressar al president Sánchez que per parlar del pressupost primer s’hauria de complir l’acord de convocar la taula de diàleg i el va advertir que un pacte pressupostari amb Cs podria suposar la fi del govern amb Podem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona