Política

Torra exigeix a l’Estat que es disculpi públicament per l’afusellament de Lluís Companys

El president de la Generalitat assegura que els catalans persistiran en la “voluntat democràtica per la llibertat fins a aconseguir la plenitud nacional”

Admet que encara caldran grans esforços i sacrificis per superar la pandèmia de Covid-19 i crida a seguir la regla de “distància, mascareta i higiene”

El president de la Generalitat Quim Torra, ha reclamat aquest dijous a l’Estat espanyol que es disculpi per l’afusellament de Lluís Companys i la mort de milers de catalans durant la repressió franquista.

En el seu missatge institucional amb motiu de la Diada, Torra ha recordat que aquest any es commemora el 80è aniversari de Companys i “encara Espanya no ha assumit la seva responsabilitat ni ha demanat disculpes al poble de Catalunya”. En canvi, ha recordat, tant Alemanya com França ja van assumir fa anys la seva responsabilitat en aquell episodi.

És per això que ha exigit “un acte solemne” on el rei i el cap del govern espanyol demanin disculpes “públicament” per “la persecució, detenció i afusellament del president Companys i de tots els milers de catalans morts a l’exili, als camps nazis de concentració o a les presons catalanes”.

Torra ha assegurat que la dels catalans “no és una història fàcil”. Segons ell, només s’explica per la seva aspiració de “recobrar la seva llibertat”. “És un combat persistent per l’esperança”, ha sentenciat.

El cap del govern ha assenyalat que així ha estat també durant els gairebé tres anys des del referèndum de l’1-O “davant tota la repressió que ha descarregat l’estat espanyol contra demòcrates pacífics”. “Ho ha estat al costat dels presos polítics i dels exiliats, que pateixen encara avui una persecució política pròpia d’un estat autoritari i venjatiu”, ha reblat.

En aquest sentit, ha garantit que els catalans persistiran “en aquesta voluntat democràtica per la llibertat fins a aconseguir la plenitud nacional del nostre país. La independència”. “I ho farem amb l’esperit inclusiu i emprenedor que ens caracteritza”, ha afegit.

El president ha constatat que ara la “lluita de cada dia” del seu govern és contra la pandèmia de Covid-19. “Caldrà encarà temps de grans esforços i sacrificis”, ha admès. “Us demano un darrer esforç solidari: recordeu, distància, mascareta i higiene”, ha apel·lat.

Torra ha assenyalat que “la pandèmia ens posa tots a prova” però s’ha mostrat confiat que “ens en sortirem i serem més forts per a un món incert i poc previsible que ja ha arribat”.

“La salut col·lectiva en temps de pandèmia; la llibertat en temps de repressió; la sostenibilitat en temps de canvi climàtic; l’habitatge digne en temps d’especulació; la recuperació en temps de crisi econòmica; la democràcia en temps d’autoritarisme; la República Catalana del compromís cívic en temps de monarquies corruptes. Tindrem allò que nosaltres sapiguem guanyar”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona