Política

El jutge troba nous indicis de pagaments en negre al PP a canvi d’adjudicacions

De la Mata, que investiga la caixa B del Partit Popular, reactiva la investigació per suborn tancada el 2015

Coincidirien amb les notes dels ‘papers de Bárcenas’

Si Pablo Casado es pensava que ja no es podien complicar més les coses al PP aquesta setmana després de l’aixecament del secret de sumari de l’operació Kitchen, s’equivocava. El jutge de l’Audiencia Nacional José de la Mata, que investiga la caixa B del PP, causa coneguda com la dels papers de Bárcenas, ha acordat practicar noves diligències d’investigació després de trobar indicis de pagaments en negre al PP per part d’empresaris que posteriorment s’haurien vist beneficiats amb adjudicacions de les administracions en mans de la formació conservadora. Uns indicis que estarien recollits en un informe de la unitat de delinqüència econòmica i fiscal de la Policia que detalla una vintena d’empreses que presumptament van fer donacions a la caixa B del PP en diferents períodes electorals per sufragar les seves campanya a canvi d’adjudicacions públiques. Aquests indicis prenen especial rellevància si tenim en compte que la línia d’investigació sobre suborn va quedar descartada el març del 2015 per falta de proves que acreditessin que les partides que apareixen en els anomenats papers de Bárcenas eren pagaments a canvi d’adjudicacions concretes. Un d’aquest nous indicis seria un enregistrament d’un empresari que hauria donat diners al partit, incorporat a una altra investigació a l’Audiencia Nacional, l’anomenada peça Lezo. En el mateix informa, la policia analitza també documentació procedent del cas de corrupció Púnica, en què s’investiguen les operacions irregular d’exresponsables del PP madrileny sota la direcció d’Esperanza Aguirre, així com la peça de l’operació Kitchen del cas Villarejo, que fa referència a l’espionatge a l’extresorer del PP Luis Bárcenas presumptament per ordre del Ministeri de l’Interior el 2013, estant al capdavant del departament Jorge Fernández Díaz, de qui la fiscalia ha demanat la imputació per aquests fets.

L’excusa de Rajoy

L’expresident espanyol i exlíder del PP Mariano Rajoy no pensa trencar el seu silenci sobre l’operació Kitchen, tot i que un informe d’afers interns de la policia indica que estava al corrent de la trama parapolicial que tenia com a objectiu espiar l’extresorer del seu partit Luis Bárcenas.“No em faci preguntes perquè no les escoltaré, i així vostè no podrà dir que no li he contestat”, va dir Rajoy a una periodista del diari El País en un trobada casual en una cafeteria del centre de Madrid dijous, en preguntar-li per la seva implicació en la conxorxa presumptament planejada des del Ministeri de l’Interior per espiar Bárcenas. “Jo no soc un personatge públic, ja no”, hi va afegir l’exlíder del PP, que en l’època investigada, 2013 i 2014, era el president del govern espanyol i màxim responsable del PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona