Política

Desconcert i indignació a les àrees restringides de Madrid per Díaz Ayuso

Els veïns de les 37 zones afectades i els partits d’esquerres a l’oposició qualifiquen les mesures de segregadores

Els experts les consideren insuficients

Indignació, ràbia, por, frustració i abandonament. Aquests són alguns dels sentiments que més repetien els veïns i veïnes de les 37 zones sanitàries que a partir de demà veuran restringida la seva mobilitat. Centenars d’ells van sortir al carrer per expressar el rebuig a les mesures anunciades divendres per la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, poc després que la mandatària del PP les hagués donat a conèixer. “No és confinament, és segregació”, cridaven els centenars de persones que divendres al vespre es van concentrar a la Puerta del Sol de Madrid, davant la seu del govern de la comunitat, per expressar el seu rebuig a les mesures adoptades per frenar la propagació de la Covid-19, en considerar-les classistes i segregadores. Els manifestants, que en tot moment van respectar la distància de seguretat, van reivindicar la sanitat pública i van exigir la dimissió de Díaz Ayuso.

Vuitanta organitzacions socials i més de 300 persones, entre càrrecs públics, intel·lectuals i activistes, han firmat un manifest en què es demana la renúncia de la presidenta madrilenya per les seves “declaracions racistes” i “incompetència” en la gestió de la pandèmia. En l’escrit qualifiquen de “racisme institucional” les paraules de dimarts a l’Assemblea de Madrid de Díaz Ayuso, que atribuïa l’augment potencial dels contagis als migrants. Hi ha una barreja de ràbia, frustració i estupefacció per les mesures adoptades, va assegurar en declaracions als mitjans Jorge Nacarino, portaveu de l’Associació Puente de Vallecas-San Diego, un dels barris afectats per les limitacions, que va afirmar que els veïns se senten menyspreats pel govern madrileny i no entenen els criteris seguits ja que podran per exemple agafar el metro per anar a treballar.

El diputat de Más Madrid Iñigo Errejón també va parlar de segregació de classe. Les acusacions es basen en el fet que les zones afectades són sanitàries i no barris o municipis sencers, dividint-los de tal manera que els carrers més benestants han quedat exclosos de les limitacions. A més hi ha tres zones afectades que tenen una incidència per sota dels 1.000 habitants i cinc que superen els 1.000 casos i no seran confinades. Tampoc els experts en sanitat ho veuen clar. De decebedores les va qualificar l’Associació en Defensa de la Sanitat Pública de Madrid, que considera que són insuficients, arriben tard i falten rastrejadors. Els alcaldes socialistes dels municipis afectats, per la seva banda, van denunciar la “improvisació” del govern de Díaz Ayuso amb aquestes mesures i van reclamar més mitjans i l’obertura dels centres d’atenció primària.

Nou rècord global de contagis diaris

El nou coronavirus SARS-CoV-2, que provoca la malaltia de la Covid-19, continua estenent-se pel planeta i ja ha infectat 30,4 milions de persones, després d’una jornada en la qual es va batre un nou rècord de contagis diaris, més de 316.000 a tot el món, segons les estadístiques de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Amèrica continua encapçalant la llista de regions amb més casos, amb 15,3 milions de positius, seguides del sud d’Àsia, que s’apropa als sis milions, i d’Europa, amb 5,1. El principal punt calent a Europa és l’Estat espanyol, on els primers casos es van detectar al febrer. Actualment és l’estat que més contagis acumula de la UE i el focus que més preocupa és Madrid, on la pandèmia de la Covid-19 està fora de control.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

França convida Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona