Política

Trump té una pressa suprema

El president dels EUA promet que substituirà la magistrada del Suprem morta per una altra dona i accelera el procés de nominació

Sonen joves molt conservadores i amb fervor religiós

Donald Trump no dona treva ni temps per a la vetlla i el dol per la mort de la venerada jutgessa progressista Ruth Bader Ginsburg, i no s’albira cap possibilitat de frenar les ganes que té d’omplir la vacant que deixa oberta al Tribunal Suprem dels EUA el més aviat possible. Tot i que només queden 43 dies per a les eleccions que decidiran si li donen un mandat més, Trump no vol deixar passar l’oportunitat de deixar una empremta de per vida al tribunal, decantant-lo encara més cap al bàndol conservador amb una majoria que podria durar força dècades.

Diumenge, a la matinada, el president dels EUA va prometre que la intenció és substituir Ginsburg, icona feminista, per una altra dona. “Serà una dona. Una dona brillant, amb molt de talent”, va dir als seus seguidors, en un míting a Carolina del Nord. “Encara no l’hem triada, però tenim moltes dones a la llista”, va assegurar.

Les travesses ja han començat i gairebé hi ha unanimitat en qui serà l’escollida: Amy Coney Barrett, que ja sortia en les llistes en les altres dues ocasions en què Trump ha hagut d’omplir vacants al Suprem. Barret, jutgessa al tribunal d’apel·lacions de Chicago, és tot el que el president busca: una dona jove (48 anys) que pot escorar el tribunal durant dècades cap al conservadorisme, fervent practicant catòlica i reconeguda antiavortista. Tant, que els demòcrates tenen molts dubtes de la seva imparcialitat legal per les fortes conviccions religioses.

Corren rumors que era la favorita fa dos anys, quan l’escollit va ser el polèmic Brett Kavanaugh, però que Trump va decidir guardar-se la carta per suplir Ginsburg.

L’altre nom que sona és el de Barbara Lagoa, cubano-americana de Florida (estat clau en les eleccions).

Sigui quina sigui l’escollida, es preveu que el nom es faci oficial aquesta mateixa setmana i que el procés al Senat s’engegui tan aviat com es pugui. El que és segur és que el nom se sabrà abans del primer debat, el dimarts 29 de setembre, per anotar-se un punt electoral.

De fet, la substitució de la icònica Ginsburg s’ha col·locat com el tema central de la campanya electoral, fet que recalibra tots els temes del debat cap al Suprem. Fent cas omís del desig final de Ginsburg de deixar la tria per a qui guanyi al novembre, Trump tirarà pel dret.

La majoria republicana al Senat li fa costat. La gran majoria de senadors conservadors estan reculant a la desesperada, buscant matisos a declaracions de fa quatre anys per justificar que ara sí que és necessari accelerar la nominació d’un substitut al Tribunal Suprem en ple procés electoral. En l’últim any de govern de Barack Obama van deixar una posició vacant durant 293 dies: ara veuen una “obligació” i un deure omplir el tribunal.

L’expresident Bill Clinton, que va nomenar Ginsburg a principis dels noranta, va titllar “d’hipòcrites” els republicans. Els demòcrates, insistint en les crítiques, no es guarden cap represàlia en cas de guanyar al novembre. Fins i tot estan pensant a ampliar el nombre de membres del Suprem (de 9 a 11) i col·locar-hi immediatament juristes molt joves i progressistes que desequilibrin el tribunal cap al seu bàndol.

De moment, fins que arribi aquest moment, l’estratègia serà lligar la importància del Suprem amb el sistema de salut pública i el perill que corre de ser estripat, una qüestió cabdal per als votants en plena pandèmia.

Una enquesta llampec de YouGov indicava que el 51% dels votants nord-americans creuen que Trump no ha d’omplir la vacant, i un 48% hi afegia que el Senat no hauria de culminar el procés d’aprovació aquest any.

[El relleu de Ruth Bader Ginsburg] Serà una dona. Una dona brillant, amb molt de talent
Ha de ser una dona perquè, de fet, m’agraden molt més les dones que els homes
Donald Trump
president dels estats units

El mandatari “beneeix” l’operació de TikTok

Donald Trump va anunciar que està d’acord “en el concepte” amb la proposta de l’empresa xinesa ByteDance, propietària de l’aplicació TikTok, de cedir el seu negoci als EUA –principalment la gestió de dades d’usuaris– a la nord-americana Oracle, una de les grans companyies tecnològiques de Silicon Valley fundada per un gran donant republicà. La “benedicció” del president no significa que el pacte estigui tancat: la Casa Blanca encara ha d’analitzar que no hi ha risc per a la seguretat nacional, argument esgrimit per amenaçar de prohibir operacions a la popular aplicació de vídeos.

L’externalització de la gestió de les dades queda lluny de la voluntat de Trump, que volia que ByteDance es desprengués totalment del negoci als EUA i el vengués a una empresa nord-americana. El que es farà serà crear una nova entitat, amb seu als EUA (probablement a Texas) i amb participació d’Oracle i la cadena de supermercats Walmart, l’empresa amb més empleats del país. El govern espera que generi la creació de 25.000 llocs de treball.

Sense l’acord, TikTok deixarà d’estar operativa als EUA a partir de diumenge vinent. Un destí semblant al que li esperava a l’aplicació xinesa de missatgeria WeChat, fins que ahir una jutgessa de Califòrnia va bloquejar l’ordre del govern de Trump. WeChat també està en la mira per temes de seguretat i havia de desaparèixer de les botigues d’aplicacions aquesta matinada passada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona