Política

ERC creu que la inhabilitació de Torra és un “atac” a la democràcia i a la primera institució del país

Vilalta es mostra convençuda que es tancarà un acord amb JxCat per respondre a la decisió del Suprem

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, ha assegurat aquest dilluns que la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, és un “atac” a la democràcia i a la primera institució de Catalunya.

El president d’ERC i exvicepresident del govern, Oriol Junqueras, ha fet un tuit en què ha reaccionat a la inhabilitació: “Nou atac judicial del Suprem i l’Estat espanyol contra la democràcia i les institucions catalanes. La repressió contra l’independentisme no té aturador. Amnistia, autodeterminació i #RepúblicaCatalana. Amb tu, president @QuimTorraiPla!”.

En roda de premsa, Vilalta ha assegurat que el Tribunal Suprem ha confirmat la mesura perquè Torra va “defensar la llibertat d’expressió” i que és un “exemple més de la causa general contra l’independentisme”. La portaveu d’Esquerra s’ha mostrar convençuda que arribaran a un acord amb JxCat per respondre amb el màxim “consens” i “transversalitat”. “D’acord, n’hi haurà”, ha puntualitzat. Vilalta ha dit que s’aconseguirà perquè el Govern estigui al servei de la ciutadania durant la pandèmia i per mantenir el rumb a la república.

La portaveu d’ERC ha reclamat que davant d’un Estat que vol el moviment independentista “aturat” i “vençut” cal que aquest respongui amb “més política”, “democràcia”, “unitat” i “fermesa”. La republicana ha demanat més responsabilitat, reduir la “incertesa” i reforçar el Govern de la Generalitat.

Vilalta ha explicat que en els últims “dies i hores” s’ha avançat amb la negociació amb JxCat de la resposta a la inhabilitació. “Seguim treballant per intentar fer una resposta conjunta i acordada davant un nou atac a la democràcia”, ha explicat a l’inici de la roda de premsa. “Segur que el tindrem en les properes hores”, ha pronosticat.

La republicana ha defensat vetllar per combatre les conseqüències de la pandèmia de la covid-19 però també per gestionar la “repressió” de l’Estat i que el país tingui igualtat d’oportunitats, justícia i progrés. “Seguir treballant per fer real la república catalana. Reconstruir la unitat estratègica”, ha expressat.

Vilalta no ha donat detalls sobre l’acord que s’està treballant amb JxCat i ha avançat que no n’explicaran res fins que es faci públic. Ha reconegut que la prioritat d’ERC és que el president Torra convoqui les eleccions abans que es confirmi la sentència. Tot i això ha apuntat que la millor resposta serà la que es pugui “treballar”.

Sobre les possibles mobilitzacions que es puguin convocar al carrer, Vilalta ha dit que a ERC no li preocupen “mai” les manifestacions. Això sí, ha recordat que aquestes han de mantenir les mesures preventives per la covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona