Política

El Tribunal Constitucional estudiarà el recurs de Torra contra la inhabilitació el 6 d’octubre

Els magistrats hauran de resoldre la petició del president inhabilitat de suspendre cautelarment la condemna

El Tribunal Constitucional (TC) celebrarà el pròxim 6 d’octubre a les 12 h un ple per estudiar el recurs d’empara que el president inhabilitat, Quim Torra, ha presentat contra la sentència del Tribunal Suprem que confirma la condemna imposada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Segons fonts del TC, ho farà a iniciativa del president del mateix tribunal, Juan José González Rivas. Els magistrats tindran sobre la taula l’escrit de 438 pàgines de la defensa dirigida per Gonzalo Boye, que demana que s’adopti la mesura cautelar de suspensió de l’execució pena d’inhabilitació mentre no es resol el fons de la qüestió.

El recurs assegura que tot el procés judicial ha tingut una “intencionalitat política manifesta” amb “l’objectiu de derrocar el president de la Generalitat i el seu Govern per mitjans no democràtics i només aparentment legals”, cosa que considera un “veritable frau constitucional”. El recurs reitera la suposada falta de neutralitat de la justícia i la desproporció de la pena.

L’escrit constata “la inusitada celeritat” del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en declarar la fermesa de la sentència del Suprem i ordenar la seva immediata execució.

Al·lega que s’ha vulnerat la inviolabilitat parlamentària, el dret a la llibertat d’expressió i ideològica i a la representació política del seu client.

A més, considera desproporcionada la sanció per uns fets que no veu delictius. De fet, considera que la JEC no era competent per donar l’ordre a Torra de retirar la pancarta i d’aquesta manera “construir un delicte de desobediència”, sinó que només podia sancionar-lo administrativament o comunicar-ho a un òrgan judicial penal. Per això, creu que Torra no podia preveure aquesta resposta judicial penal als seus actes, agreujada per “l’imprevisible canvi jurisprudencial”.

Per la seva banda, el govern espanyol està estudiant si és “legalment necessari” que el BOE publiqui el cessament de Torra tot i la petició que li ha fet el Govern en aquest sentit. La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres ha explicat que la publicació de la inhabilitació del president Torra al BOE està en mans de l’Advocacia de l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs