Política

Els demòcrates fan de la declaració d’impostos de Trump una arma electoral

El partit de Biden engega una campanya que denuncia que tothom paga més que el president

Els republicans vaticinen un fracàs com el de l’any 2016

El Partit Demòcrata dels Estats Units ha trobat munició nova per atacar el candidat republicà a la reelecció en les eleccions presidencials del 3 de novembre, Donald Trump. Es tracta de la revelació del diari The New York Times, segons la qual el president nord-americà paga una quantitat ínfima d’impostos tot i la seva fortuna i que, en molts exercicis, fins i tot no ha aportat ni cinc al Servei de Recaptació d’Impostos.

El candidat demòcrata a la presidència, Joe Biden, tenia previst fer servir aquesta carta en el debat que ell i Trump han fet aquesta matinada a Cleveland (Ohio), el primer debat dels tres que hi ha previstos entre els dos candidats a la Casa Blanca. Segons va explicar ahir Jared Bernstein, un dels principals assessors econòmics de Biden, la informació publicada pel New York Times posa en relleu la necessitat de simplificar el sistema fiscal i fer que persones com Trump paguin la part que els pertoca.

“La gran majoria de nosaltres paguem impostos, però com més ric ets, més advocats fiscals fas servir [...] i pots arribar a aconseguir que no hagis de pagar ni cinc”, va dir Bernstein a Twitter.

Els demòcrates han jugat fort aquest argument i, poques hores després que es fessin públiques les declaracions d’impostos de Trump, ja havien publicat un vídeo que enumerava els milers de dòlars en impostos sobre la renda que normalment paga un mestre d’escola, un bomber, un director de construcció i un infermer. La campanya demòcrata també ha començat a vendre adhesius que diuen “Pago més en impostos que Donald Trump”.

La presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, va anar més enllà i va dir a la cadena de televisió MSNBC que els deutes del president que el New York Times va treure a la llum s’haurien de tractar com una qüestió de seguretat nacional.

El president, que de seguida va qualificar l’article del diari de “notícia falsa”, assegura que paga “molts milions de dòlars en impostos”, però que, com tothom, té dret a beneficis fiscals. En el mateix sentit es va expressar la portaveu de la Casa Blanca, Kayleigh McEnany, que va afirmar que tot plegat és una maniobra preelectoral demòcrata que ja es va intentar el 2016 i que ja aleshores “no va funcionar”.

Més enllà de la contradicció entre la fortuna de Trump i els impostos que paga, la revelació de les declaracions del president posa en qüestió la capacitat del mandatari com a home de negocis, un dels grans arguments que el magnat ha esgrimit sempre com a punt a favor a l’hora de dirigir el país. De fet, el cap de la Casa Blanca ha mirat d’actuar com un empresari a l’hora de gestionar conflictes com la pugna comercial amb la Xina i ha deixat al marge les pràctiques habituals de la diplomàcia.

El candidat demòcrata a la Casa Blanca surt com a favorit en totes les enquestes globals d’intenció de vot i en diverses d’estats clau per guanyar la presidència, si més no, abans del primer debat. Conscient del desavantatge, tot i que formalment assegura que no es creu els sondejos, Trump veu en els debats una oportunitat per guanyar terreny.

Nova York investigarà les taxes del mandatari

La ciutat de Nova York investigarà si el president dels EUA, Donald Trump, va pagar impostos municipals després que el diari The New York Times publiqués que el mandatari no va pagar impostos durant la major part d’exercicis en quinze anys i només va tenir una factura fiscal federal per ingressos personals de 750 dòlars el 2016 i el 2017. “Podem estar segurs, basant-nos en la informació del New York Times, que ell [Trump] no ha pagat els seus impostos municipals com caldria”, va dir l’alcalde de Nova York, Bill de Blasio, en anunciar la investigació. De Blasio va dir que les revelacions del diari són “escandaloses” i que es pot deduir que el president “va enganyar” la ciutat, per la qual cosa ha demanat al Departament Financer que investigui les contribucions del president. Durant el període analitzat pel New York Times, Trump era resident de Nova York, però l’any passat el mandatari va canviar la residència a Florida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona