Política

Institucions, entitats i partits reivindiquen l’esperit de l’1-O en el seu tercer aniversari

Representants de les organitzacions es fotografien davant un institut que va patir càrregues policials

Partits, entitats sobiranistes, institucions, el Govern i el Parlament han commemorat el tercer aniversari de l’1-O amb un acte al passeig de Lluís Companys de Barcelona. Davant l’Institut Pau Claris on es van produir càrregues policials la jornada del referèndum el 2017, representants del món cultural, polític, sindical i social han reivindicat l’esperit de l’1-O amb una fotografia conjunta. L’acte, organitzat per Òmnium, ha comptat amb l’assistència del 131è president Quim Torra, el vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès; la portaveu del Govern, Meritxell Budó; representants d’ERC, CUP, l’ANC, Demòcrates, l’AMI i l’ACDC.

Catalunya en Comú ha donat suport a l’acte tot i que no hi ha assistit. Han completat el llistat de personalitats que han assistit a la trobada, el president del PDeCAT, David Bonvehí; la presidenta de l’Acadèmia de Cinema Català, Isona Passola; representants de l’Associació de Municipis de Catalunya, l’Associació d’Actors i Directors de Catalunya, Alerta Solidària, l’Associació catalana dels drets humans, la Cambra de comerç de Barcelona, CCOO, UGT, USTEC, Unió de Pagesos Intersindical, Iridia, Plataforma per la Llengua i la Taula tercer sector.

Òmnium reclama una proposta del sobiranisme

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha emplaçat partits i entitats a treballar per una proposta de futur del sobiranisme i l’independentisme que permeti “avançar i culminar el que va començar l’1-O de fa tres anys”. En el tercer aniversari d’aquella jornada, i en el marc de l’acte de commemoració organitzat per l’entitat de Jordi Cuixart, Mauri ha recordat que aquell dia es va exercir l’autodeterminació, la desobediència civil i l’empoderament de la ciutadania, i que també va ser “l’inici i clímax de la repressió de l’Estat”. Amb tot, ha lamentat que aquesta “repressió” no s’ha aturat en aquest període de temps.

Mauri ha recordat que ara hi ha “exiliats, presos polítics i perseguits i represaliats per l’Estat espanyol”, i també ha explicat que hi ha “més de 600 denúncies presentades contra la policia que no s’han investigat”. Per això ha garantit que arribaran “fins al final” perquè “no hi hagi ningú amb impunitat davant la violència exercida per salvar la unitat d’Espanya”.

La Cambra de Comerç i l’AMI reivindiquen l’1-O

La vicepresidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, ha reivindicat defensar els drets de la ciutadania i ha considerat que l’1-O va ser un “punt d’inflexió” que potser no va ser “tant reeixit com alguns voldríem” però que és un “motiu per lluitar per la llibertat”. “Aquí estem per celebrar l’1-O com un punt d’inflexió en la història”, ha afirmat.

El vicepresident de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Jordi Gaseni, ha reivindicat que des dels pobles i ciutats estaran “sempre a punt per fer el que calgui per culminar amb la consecució de la república catalana”. Gaseni ha admès que hi ha “molta feina per davant” i ha garantit el seu suport a les institucions i entitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona