Política

La “guerra híbrida” xinesa

Una filtració mostra que els serveis secrets xinesos disposen de dades de milions de persones d’arreu del món

Militars, diplomàtics i polítics internacionals, com ara Boris Johnson, entre els afectats

Una consultora australiana de ciberseguretat ha fet pública una filtració que una empresa de tecnologies de la informació i dades xinesa havia recopilat dades de milions de persones d’arreu del planeta per encàrrec dels serveis d’intel·ligència xinesos. Aquesta empresa xinesa de recol·lecció de dades, Shenzhen Zhenhua Data Information Technology, hauria elaborat un llistat de més de dos milions de persones estrangeres que inclouria personatges polítics destacats, com ara el primer ministre britànic, Boris Johnson, i l’indi, Narendra Modi, i les seves famílies, grans empresaris, militars nord-americans, diplomàtics, acadèmics, famosos, gent del carrer i fins i tot gàngsters.

Les dades recopilades per l’empresa xinesa inclourien dates de naixement, associacions polítiques i estat civil, arbres genealògics, dades bancàries, sol·licituds de feina, comunicacions entre grups de reflexió i registres del servei militar, entre altres detalls possiblement recopilats gràcies a informació de codi obert. Aquestes dades podrien haver estat recollides per l’Exèrcit d’Alliberament Popular xinès i els serveis d’intel·ligència per a campanyes d’informació a gran escala dirigides a influir en l’opinió pública mundial. Zhenhua, que també ha operat amb el nom de China Revival, va anomenar el llistat “base de dades d’informació clau d’ultramar” (OKIDB, en les sigles en anglès).

Les dades recopilades afecten 2,4 milions de persones i 650.000 organitzacions de tot el món. La informació es va recollir a partir de 2.300 milions d’articles de notícies i 2.100 milions de publicacions en les xarxes socials. L’anàlisi de la base de dades va mostrar que conté informació d’almenys 52.000 nord-americans, 35.000 australians, 10.000 britànics i 10.000 indis. L’OKIDB, aparentment, se centra en persones i institucions que la Xina considera influents o importants, segons els experts que van analitzar la filtració de dades.

L’anàlisi de la filtració feta pels experts va mostrar que la base de dades utilitzava un algorisme de “puntuació” per fer un seguiment de la importància. És a dir, que l’empresa de recol·lecció de dades classificava les persones i les empreses atenent un barem d’importància i no de manera aleatòria. Segons les primeres anàlisis, fins a un 20% de les dades de les persones i de les empreses afectades no estaven disponibles públicament des de fonts obertes i se sospita que una part podria provenir de pràctiques de pirateria informàtica. Un dels aspectes que ha sorprès els analistes de les dades és la seva capacitat de geolocalitzar un gran nombre de persones segons una varietat de paràmetres.

Influència mundial

El think tank Centre d’Estudis Estratègics i Internacionals de Washington va publicar, el passat mes de juliol, un informe en què definia la “guerra híbrida” en el context de rivalitat comercial i geopolítica actual entre les dues potències com un conjunt d’operacions que “permeten avançar els interessos xinesos sense escalar aquesta pugna en una batalla convencional”. Segons els experts que han tingut accés a la filtració d’aquestes dades, tot i que l’empresa Zhenhua podria ser qualificada d’una més de les desenes d’empreses xineses de recol·lecció de dades, podria ser considerada innovadora, ja que és una fusió única impulsada per Pequín que treballa amb empreses privades per participar en diferents àmbits de polítiques estatals, com ara el militar i els serveis d’intel·ligència.

Des de l’ascensió al poder del president Xi Jinping, la Xina ha multiplicat exponencialment els esforços per ampliar la influència mundial, especialment a l’Àfrica i a l’Amèrica Llatina, per tal d’imposar el seu relat a l’estranger amb operacions sovint fetes amb un gran desplegament mediàtic, com es va poder veure fins i tot, aquesta primavera, amb l’anomenada “diplomàcia de la mascareta” en alguns països europeus com ara Sèrbia i Itàlia.

L’aparell de propaganda de Pequín, sota el Departament d’Enllaç Internacional, també s’ha reorganitzat per centrar-se a promoure la narrativa del Partit Comunista mitjançant campanyes d’informació i establir relacions amb mandataris i funcionaris estrangers i líders empresarials d’arreu del planeta.

LES XIFRES

2,4
milions
de persones estan afectades per la recopilació de dades feta per Shenzhen Zhenhua Data Technology.
650.000
empreses
i organitzacions de tot el món han estat monitorats per Pequín.

En l’òrbita de Pequín

L’empresa de tecnologies de la informació i dades xinesa Shenzhen Zhenhua Data Technology, amb seu a la ciutat xinesa de Shenzhen, va ser fundada el 2017 i és propietat majoritària de Wang Xuefeng, exenginyer d’IBM. Anteriorment, Wang Xuefeng havia utilitzat la xarxa social xinesa WeChat per avalar la “guerra híbrida” mitjançant la manipulació de l’opinió pública i la “guerra psicològica”, segons l’emissora australiana ABC. Els registres de la companyia no ofereixen cap indicació que Zhenhua estigui controlada pel govern, però la companyia es posiciona entre una constel·lació de firmes de seguretat i dades en l’òrbita estreta del govern, segons The Washington Post. Un dels socis corporatius que figuren en el lloc web de Zhenhua, una empresa de dades massives anomenada TRS, anuncia de manera destacada clients com ara l’exèrcit xinès i el Ministeri de Seguretat Pública, per a què afirma oferir eines d’anàlisi. Un altre dels socis de Zhenhua és Global Tone Communication Technology, la filial d’una empresa estatal propietat del departament central de propaganda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona