Política

Esculls a la UE per desplegar el pla de recuperació

Les discrepàncies entre l’eurocambra i els estats amenacen de retardar la transferència dels fons anticrisi i la reactivació

Cal un acord aquest mes per posar en marxa els ajuts a principis del 2021

La negociació entre el Parlament Europeu i els governs de la Unió Europea (UE) per desplegar el pla de recuperació no prospera i impacienta els països més tocats per la crisi de la Covid-19.

Abans que Brussel·les obri l’aixeta, la cambra i els estats s’han de posar d’acord sobre el fons especial i sobre els macropressupostos de la UE. Fonts diplomàtiques europees alertaven ahir que, si no ho fan abans de finals de mes, les ajudes arribaran més tard del previst.

Amb l’activació del fons de recuperació a principis del 2021, els països haurien de començar a rebre els fons a la primavera.

Però la màquina dels diners no s’engegarà fins que el paquet econòmic complet tingui el vistiplau de l’eurocambra i els estats, i la ratificació d’alguns parlaments. Per culpa d’aquest últim pas, els legisladors europeus s’han d’afanyar si volen que els diners arribin a l’abril. “S’han de desbloquejar les converses per poder iniciar el procés de ratificació als parlaments nacionals”, avisaven ahir fonts diplomàtiques.

Dijous al vespre es van interrompre les negociacions i no es reprendran fins al 14 d’octubre. La creació d’una clàusula d’estat de dret i l’augment de les partides d’alguns programes educatius i d’investigació són els principals esculls. Eurodiputats i estats s’acusen mútuament d’impedir un acord i posar en risc la recuperació econòmica mentre la segona onada de la pandèmia avança imparable pel continent.

El Parlament Europeu pressiona per augmentar el sostre de despesa i engreixar el pressupost del 2021-2027. “S’han d’obrir a reforçar les partides de salut, digital, biodiversitat, investigació i joventut”, defensa l’eurodiputat i coordinador pressupostari dels ecologistes, Rasmus Andresen.

Per la seva banda, els governs europeus retreuen als eurodiputats que s’hagin aixecat de la taula per escenificar els seus esforços per aconseguir un pla més ambiciós. “Sempre hi ha d’haver una mica de drama”, recriminaven ahir fonts diplomàtiques europees, que es prenen el bloqueig com una fase necessària de les negociacions.

Tanmateix, la presidència de torn alemanya, de caràcter pragmàtic, s’està impacientant amb tota aquesta mostra d’escarafalls. “Deixar de parlar-nos no ens aproparà a una solució”, assegurava el portaveu de la presidència alemanya, Sebastian Fischer.

No allargar el drama

Des de Brussel·les veuen més fàcil arreglar les partides en disputa remodelant una mica el pressupost, però més difícil pactar un mecanisme que permeti tallar l’aixeta a aquells països de la UE que no respectin l’estat de dret, a causa de la forta oposició d’Hongria i Polònia.

Amb tot, la setmana que ve intentaran sortir del bloqueig creat, conscients que hi ha massa en joc per allargar el drama més temps del que sigui convenient.

LA DATA

14.10.20
Represa
de les converses entre el Parlament Europeu i els estats per desplegar el pla de recuperació econòmica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona