Política

Johnson fa enutjar Anglaterra

Els alcaldes laboristes del nord es rebel·len contra el pla del govern per intentar frenar l’onada de contagis

El nou sistema pretén evitar que s’hagi d’implantar un altre confinament generalitzat

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va presentar ahir un nou sistema simplificat per intentar frenar l’onada de contagis de Covid-19 a Anglaterra. Es tracta d’un sistema de tres nivells amb restriccions que es poden aplicar per zones o regions, segons el risc de contagi. Amb aquest sistema, pretén unificar la resposta a escala local i evitar un nou confinament.

El nivell número tres, el de més alt risc, comporta el tancament de bars i pubs i la prohibició de barrejar-se inquilins de cases diferents, ja sigui a dins o a fora, al carrer.

En aquest nivell, ha entrat la zona de Liverpool i la rodalia, al nord-est d’Anglaterra, que té uns índexs de contagi de 600 persones per cada 100.000 habitants. La resta del nord-est, amb ciutats com ara Manchester, estaria en el nivell número dos, i molt probablement serà catalogada de molt alt risc en els pròxims dies.

Johnson va fer aquest anunci al Parlament ahir a la tarda després d’haver presidit una reunió d’emergència del seu gabinet per buscar solucions a l’imparable increment del nombre de contagis. Dilluns hi va haver 13.972 nous positius i 50 morts i les quantitats no paren de pujar. La setmana passada hi va haver 2.000 ingressos en hospitals. El govern també va ordenar ahir la reobertura dels hospitals de campanya que van funcionar durant tot el confinament. Els assessors mèdics del govern comparen la situació crítica que hi ha ara amb la del mes de març.

“No és així com volem viure les nostres vides, però aquest és el camí estret pel qual hem de transitar, entre el trauma social i econòmic d’un tancament total i el cost humà massiu i econòmic d’una epidèmia que no està continguda”, va afirmar.

Per la seva banda, Keir Starmer, el líder de l’oposició laborista, tot i que va reconèixer la necessitat d’actuar, es va mostrar “profundament escèptic”. Starmer dubta que Johnson disposi d’un pla cohesionat per reduir el nombre d’infeccions i mitigar l’impacte econòmic.

“Ens han ignorat”

La decisió de tancar Liverpool no va agradar a l’alcalde laborista de la ciutat, Joe Anderson, que va declarar la guerra al govern estatal. “Després d’un mes sencer ignorant les nostres peticions, el govern ara ens culpa i ens imposa un tancament tirà sense un paquet financer complet i sense el suport a les empreses que ens permeti pujar de nivell”, va dir. I va llançar un desafiament: “Continuarem defensant els nostres negocis.”

Anderson, com la resta d’alcaldes del nord d’Anglaterra, on la situació epidemiològica és més greu, critica, sobretot, el nou pla presentat pel ministre de Finances, Rishi Sunak, la setmana passada. Aquest pla substitueix el sistema de compensacions que hi havia fins ara, l’equivalent als ERTO espanyols. Fins ara cobria el 80% o el 90% de tots els sous. A partir d’ara, només cobrirà el 67% dels sous i només els d’aquelles persones que hagin perdut la feina per una decisió expressa del govern, com ara en el cas de bars i restaurants.

La tensió entre els líders municipals i el govern estatal és tal que fins i tot l’alcalde de Manchester, el també laborista Andy Burnham, ha amenaçat de portar el govern als tribunals si els obliga a tancar els comerços locals sense un paquet econòmic que els protegeixi. Els governs locals no tenen autoritat davant del govern estatal en el control de l’epidèmia, a diferència dels tres governs regionals o nacionals, que tenen la sanitat transferida.

De fet, la decisió d’ahir del govern britànic només té vigència a Anglaterra. Irlanda del Nord, el País de Gal·les i Escòcia prenen les seves decisions sobre el control del virus. Escòcia ja va prendre la decisió fa temps de tancar bars i restaurants de la zona central, incloses Glasgow i Edimburg.

A la tarda, Johnson va oferir una roda de premsa acompanyat de Sunak, que va anunciar un paquet extra de 1.400 milions d’euros per a les administracions escocesa, nord-irlandesa i gal·lesa si adoptaven sistemes similars. La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va confirmar ahir que adoptaria un sistema adaptat “per alinear-se tant com sigui possible amb les altres nacions”.

LES FRASES

No és així com volem viure, però aquest és el camí estret pel qual hem de transitar
Boris Johnson
PRIMER MINISTRE BRITÀNIC
Després d’haver ignorat les nostres peticions, el govern ens culpa i ens imposa un tancament tirà
Joe Anderson
ALCALDE LABORISTA DE LIVERPOOL

Tres nivells de restriccions

Daniel Postico

El nou pla anti-Covid del govern preveu tres nivells:

Nivell 1 (risc mitjà)

Toc de queda als bars, pubs i restaurants a les 22 h i prohibició de reunir-se més de sis persones (“regla del sis”), tret dels funerals i casaments (fins a quinze).

Nivell 2 (risc alt)

No es poden reunir inquilins de cases diferents a l’interior dels habitatges. Només dos inquilins es poden aplegar als jardins privats.

Nivell 3 (risc molt alt)

Imposa el tancament de bars i pubs, deixa oberts els restaurants i pubs que serveixin menjar i deixa en mans dels governs locals el tancaments de gimnasos, piscines, casinos i cases d’apostes. També prohibeix que es barregin els inquilins de cases diferents en qualsevol lloc i recomana que no es viatgi si no és imprescindible. Escoles, universitats i botigues continuen obertes en qualsevol categoria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA