Política

Confinament a França

Macron anuncia un toc de queda a partir de les nou de la nit a París i en vuit ciutats franceses més per frenar la “segona onada” del coronavirus

La mesura durarà fins a principis de desembre i s’acompanyarà de la declaració de “l’estat d’emergència sanitari” al país

“No hem perdut el control, però estem en una situació preocupant.” El president Emmanuel Macron va resumir amb aquestes paraules la situació de l’Estat francès davant la “segona onada” del coronavirus. En una entrevista ahir al vespre per a TF1 i France 2 –les dues principals cadenes de televisió del país veí–, el jove dirigent va anunciar l’establiment d’un toc de queda a partir de les nou de la nit a París i en vuit grans ciutats més considerades “zones d’alerta màxima” per a la circulació del virus. Aquesta restricció nocturna començarà dissabte i durarà almenys fins a l’1 de desembre.

“Cal que aquests 20.000 casos [diaris] passin a ser uns 3.000 o 5.000 casos”, va afirmar el president francès per justificar l’adopció d’aquest confinament nocturn en un país on ahir van morir més de cent persones per la Covid-19 i 193 van ingressar a les unitats de reanimació. A més de la regió parisenca, s’aplicarà a Marsella, Lió, Montpeller o Tolosa. En aquestes zones metropolitanes es prohibiran entre les nou de la nit i les sis de la matinada les activitats d’oci i culturals i els desplaçaments al carrer excepte per motius laborals, sanitaris o familiars. El toc de queda ja havia estat utilitzat a la Guaiana –territori francès de l’Amèrica del Sud–, on havia permès reduir de manera significativa la circulació de la pandèmia.

Per adoptar aquesta mesura, França restablirà a partir de dissabte “l’estat d’emergència sanitària”, l’equivalent de l’estat d’alarma. Aquest va ser el mecanisme legal utilitzat durant el confinament i ara permetrà a l’executiu centrista decretar noves restriccions en el conjunt del territori, sense haver de rebre l’autorització judicial per a cada mesura. En concret, les autoritats franceses recorren al toc de queda per reduir l’activitat social dels més joves. Entre els menors de trenta anys s’han detectat uns elevats nivells de contagis a París de 800 positius per cada 100.000 habitants.

“No donaré mai lliçons als nostres joves, són ells els que viuen una situació terrible”, va reconèixer Macron. Tanmateix, va recomanar que es vegin “en grups menys nombrosos” i que es compleixi la regla de reunions privades d’un màxim de sis persones, una mesura aconsellada però no obligatòria a l’Estat francès, per “protegir-se els uns als altres”. En canvi, el dirigent centrista va defensar que es mantingui l’activitat econòmica a ple rendiment. Tampoc va exigir el treball a distància de manera sistemàtica en aquelles professions en què sigui possible. “El teletreball, quan vivim en una residència secundària, és divertit. Quan es fa en un pis, amb els fills a casa, pot resultar molt dur”, va afirmar.

Durant les dues últimes setmanes, s’han detectat a França més de 200.000 casos de Covid-19, cosa que l’ha convertit en l’estat europeu amb més contagis diaris. La setmana passada ja s’havia anunciat el tancament dels bars a París i en altres grans ciutats. Aquesta mesura, però, havia tingut un impacte limitat en la disminució de la vida social, ja que estaven oberts els restaurants i cafès.

“Fer tot el possible per evitar un nou confinament.” És la premissa actual del govern francès. Ho aconseguirà? Des de la rentrée al setembre, el degoteig de noves restriccions ha estat gairebé setmanal. Malgrat això, el nombre de casos no ha deixat d’augmentar i la situació a les unitats de reanimació es degrada cada vegada més. La difícil equació de trobar un punt d’equilibri entre l’economia i la salut resulta cada cop més complicada.

No hem perdut el control, però estem en una situació preocupant
Emmanuel Macron
president de França

Putin anuncia el registre d’una segona vacuna

El president rus, Vladímir Putin, va anunciar ahir durant la reunió de govern el registre d’una segona vacuna contra la Covid-19, de nom EpiVacCorona, desenvolupada pel Centre Estatal d’Investigació de Virologia i Biotecnologia Véktor. De la mateixa manera que Sputnik V, també es promourà a l’estranger. El govern rus va avançar que 40.000 voluntaris participaran en les anàlisi clíniques de la segona vacuna russa, entre ells 150 persones de més de 60 anys. “L’aparició de la segona vacuna augmenta les possibilitats de vacunació entre la població i, per tant, ens acosta a l’estabilització i la superació del problema de la infecció”, va explicar la viceprimera ministra, Tatiana Gólikova.

Portugal decreta l’estat de calamitat a tot el país

Portugal va augmentar el nivell d’alerta en tot el seu territori des d’ahir a la mitjanit, quan va entrar en vigor l’estat de calamitat, que obliga a reduir a un màxim de cinc persones les reunions al carrer, en restaurants i en espais comercials. També es limiten a 50 persones els esdeveniments familiars, com ara els casaments. El govern va aprovar la presentació d’una proposta de llei en la qual sol·licitarà, amb tramitació d’urgència, imposar l’obligatorietat d’ús de mascaretes a la via pública i l’obligatorietat de descarregar l’app de rastreig del virus, Stayaway Covid, en context laboral, escolar i acadèmic, en les forces armades, forces de seguretat i en l’administració pública.

La República Txeca tanca bars, restaurants i col·legis

La República Txeca va registrar ahir un total de 8.325 nous casos de Covid-19, la segona xifra més alta des de l’esclat de la pandèmia, en una jornada en la qual va entrar en vigor el tancament de col·legis, bars i restaurants durant dues setmanes. El Ministeri de Sanitat va informar ahir que hi ha actualment 68.740 contagis actius al país, que reporta 524 casos acumulats en els últims catorze dies per 100.000 habitants, la xifra més alta de la Unió Europea, al davant de Bèlgica (429) i l’Estat espanyol (300). En l’actualitat hi ha 2.503 persones hospitalitzades, 467 d’elles, greus. El nombre de sanitaris afectats ha crescut un 79% durant aquesta última setmana.

L’FMI preveu que el dèficit a l’Estat espanyol arribi al 14,1%

El Fons Monetari Internacional (FMI) preveu que el dèficit de l’Estat espanyol arribi a un 14,1% i el deute escali fins a un 123% del PIB aquest any. Els nous càlculs de l’organisme eleven dues dècimes la previsió d’increment del dèficit respecte al juny, però rebaixen en vuit dècimes les perspectives de deute per al 2020. Segons l’FMI, el dèficit espanyol se situarà aquest any quatre punts per sobre de la mitjana de la zona euro i gairebé 22 punts per sobre pel que fa al deute. De les economies de la zona euro, la de l’Estat és la que té una previsió de dèficit més elevada el 2020. A tot el món, estima que el dèficit global arribarà a un 12,7% aquest any, i que el deute s’incrementarà fins a un 98,7%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona