Política

Decapiten un professor francès que havia mostrat les caricatures de Mahoma

La fiscalia antiterrorista investiga l’atac, perpetrat en una localitat de la regió parisenca

La policia abat un jove que va cridar “Déu és el més gran” en àrab

El fantasma del terrorisme islamista torna a París. Un professor d’història i geografia va ser decapitat ahir a la tarda al nord-oest de la regió parisenca, un assassinat investigat com un acte terrorista per la fiscalia francesa. Les forces de seguretat van abatre el presumpte autor de l’homicidi a la localitat d’Éragny, al departament de Val-d’Oise. El professor decapitat havia mostrat recentment en una classe de secundària les caricatures de Mahoma durant una lliçó sobre la llibertat d’expressió. El seu assassinat revela de nou la tensió que genera a França el debat sobre l’islam i la violència que impera entre una minoria fonamentalista.

Passades les cinc de la tarda, agents de policia van abatre un home armat amb un ganivet i un fusell, segons la premsa francesa. Davant la presència policial, va resistir-se cridant “Déu és el més gran” en àrab. Presumptament, va compartir a les xarxes socials una fotografia macabra amb el cap decapitat del professor Samuel P., assassinat a la sortida de l’institut on treballava. El suposat atacant és un jove, de divuit anys, d’origen txetxè i que havia nascut a Moscou. Una estudiant havia denunciat el professor mort després que mostrés durant una classe les caricatures de Mahoma. Segons el diari local 78actu, aquest institut havia rebut nombroses amenaces en les últimes setmanes.

Condemnes

“Aquest vespre és la República la que ha estat atacada amb l’assassinat innoble d’un dels seus servidors, d’un professor”, va assegurar a Twitter el ministre d’Educació francès, Jean-Michel Blanquer. “Un professor decapitat per haver ensenyat les caricatures de Charlie Hebdo. A aquesta situació hem arribat a França, a aquest nivell de barbàrie insostenible”, va reaccionar a les xarxes Marine Le Pen, amb l’habitual virulència de la líder ultradretana. Una consternació compartida pel conjunt de la classe política francesa. De fet, el president Emmanuel Macron va alterar la seva agenda i va desplaçar-se al lloc dels fets. A principis de mes, el jove dirigent havia anunciat un projecte de llei contra el separatisme islamista, que serà aprovat al desembre en el Consell de Ministres.

L’homicidi d’ahir es va produir tres setmanes després d’un altre atac terrorista al davant de les oficines on abans hi havia la redacció de Charlie Hebdo. Dues persones hi van resultar greument ferides. A principis de setembre va començar al Tribunal de París el judici pels atemptats contra els periodistes de la revista satírica el gener del 2015. Charlie Hebdo va aprofitar l’inici del procés per tornar a publicar les caricatures que li van valer l’odi dels fonamentalistes islàmics. El dia 13 de novembre es compliran cinc anys de l’atemptat contra la sala Bataclan, un dels moments més foscos de l’onada gihadista que va sacsejar França.

LA FRASE

És la República la que ha estat atacada amb l’assassinat innoble d’un dels seus servidors, un professor
Jean-Michel Blanquer
ministre d’educació de frança


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona