Política

El 85% dels catalans avala que el govern espanyol decretés l’estat d’alarma durant la pandèmia, segons el CEO

La majoria aproven a grans trets la gestió feta per la Generalitat i la Moncloa

Més del 92% dels enquestats reclamen més recursos a l’Estat per sanitat

Un 85,4% dels catalans està d’acord amb què el govern espanyol decretés l’estat d’alarma durant la crisi del coronavirus. Un 6,1% dels enquestats creu que l’estat d’alarma no s’hauria d’haver declarat en cap moment, i un 12,2% opina que fins i tot s’hauria d’haver decretat abans del que es va fer.

Així es desprèn de l’enquesta Òmnibus 2020 del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) publicada aquest dimecres. L’estudi reflecteix que un 31,3% de la població creu que l’estat d’alarma “i la conseqüent centralització de competències” ha afavorit “poc” en la resolució de la crisi, un 26% considera que ha ajudat “bastant”, un 9,7%, “molt”, i un 26,1% creu que “gens”.  Tot i això, l’aplicació de la mesura es considera “adequada” per un 41% dels enquestats, i un 34,6% creu que encara s’hauria de mantenir.

Preguntats per si el govern espanyol hauria d’aportar més recursos a les comunitats autònomes per a millorar el finançament de la sanitat, un 92,6% creu que sí.


Aprovat a la gestió
El sondeig posa de manifest que la majoria aprova, a grans trets, la gestió de la pandèmia de la Covid-19 feta pel govern de la Generalitat i també la de l’executiu espanyol.

L’enquesta, feta a 1.500 persones entre el 13 i el 22 de juliol, demana una valoració pel temps que cada executiu va trigar en aplicar mesures, una valoració de les mesures de confinament, la comunicació dels governs i les fases de desconfinament.

Un 51,4% suspèn l’executiu de Pedro Sánchez pel temps que va tardar en aplicar mesures, amb una nota mitjana de 4. En aquesta variable, un 64,5% aprova la Generalitat, amb una nota mitjana de 5,16.

Pel que fa a les mesures de confinament del govern espanyol, un 72% les aprova i aconsegueix una nota mitjana de 5,86. Les de la Generalitat són avalades per un 75,9%, amb una nota mitjana de 6,20.

La comunicació és ben vista també per la majoria d’enquestats. El govern espanyol treu un 5,23 de mitjana, i un 63,5% l’aprova. L’executiu català obté un 5,85 de mitjana, amb un 71,8% dels enquestats que els posa més d’un cinc.

Pel que fa a les fases de desconfinament, la gestió del govern espanyol és de 5,31, amb un 65,7% que els dona llum verda. La Generalitat, aprovada per un 69,3%, és avaluada amb un 5,53.

En aquesta situació de pandèmia, un 43,1% dels enquestats s’ha relacionat amb l’administració per internet i, d’aquests, la majoria (59,5%) n’estan satisfets, mentre que un 37,7% no ho estan.
Finalment, un 84,7% creu que la ciutadania hauria de participar amb l’administració en el disseny dels serveis públics, però només un 53,2% estaria disposat a facilitar-li dades, a través d’aplicacions mòbils o altres mitjans, per ajudar a la creació de polítiques públiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE estudien sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona